Skoplje poziva nove evropske lidere da požure sa otvaranjem pregovora o pridruživanju

Skoplje poziva nove evropske lidere da požure sa otvaranjem pregovora o pridruživanju

Politički predstavnici Severne Makedonije pozivaju novi sastav rukovodstva Evropske unije da ispravi grešku, kako su naveli, i odrede datum početka pregovora o pristupanju.

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, rekao je u Londonu da očekuje da će Evropska unija promeniti odluku. “Veoma smo razočarani, ali nastavljamo sa reformama i nadam se da će ova greška biti ispravljena vrlo brzo”, rekao je Zoran Zaev.

Poslanik Betian Kitev kaže da bi Brisel trebao da ispravi grešku napravljenu u oktobru tako što nije otvorio pregovore o pristupanju. „Nadam se da će ova istorijska greška biti otklonjena na samitu u Zagrebu“, rekao je Kitev i dodao da će se nastaviti sa reformama i posvećenošću ostvarenju cilja da ova država postane deo veće evropske porodice.

Komesar za proširenje EU, Oliver Varheli, očekuje da će se pregovori sa Skopljem i Tiranom otvoriti paralelno sa reformom nove metodologije proširenja EU.

Američka ambasadorka u Skoplju, Kate Marie Byrnes, izjavila je da su i SAD razočarane odlukom EU da Severnoj Makedoniji ne odredi datum za početak pregovora. To je rekla juče na Univerzitetu u Tetovu, te je dodala da je  integracija u evroatlantske strukture važna./ibna