Skoplje želi bolju ekonomsku saradnju sa Moskvom

Skoplje želi bolju ekonomsku saradnju sa Moskvom

Zaev: Nemamo druge alternative osim NATO-a i EU

Vlasti u Severnoj Makedoniji ponovo su, nakon pet godina, aktivirale Zajedničku međuvladinu komisiju za saradnju sa Rusijom. Rad Komisije je suspendovan 2014. godine, ali sada je premijer Zoran Zaev optimističan da će biti postignuta dobra saradnja sa Rusijom u ekonomskim i trgovinskim pitanjima.

„Odnosi sa Ruskom Federacijom su prijateljski, ali potencijali u ekonomiji su nedovoljno iskorišteni i na ovom segmentu moramo raditi. U dijalogu Međuvladine komisije koji nastavlja sa radom, u ovoj godini je uspostavljena nova dinamika. Moramo uspeti. Verujem da ćemo postići ozbiljne rezultate,“ rekao je Zaev na Ekonomskom forumu Severna Makedonija – Rusija, u okviru rada Međuvladine komisije za saradnju, koja danas nastavlja svoj rad u Ohridu.

Ali, premijer Zaev rekao je da takva saradnja ne znači da Severna Makedonija razmatra druge alternative osim NATO-a i EU.

„Ponovno aktiviranje Međuvladine komisije sa Rusijom ne podrazumeva nikakav eventualni odgovor EU, već samo obavezu da se intenzivira ekonomska saradnja. Jedina alternativa državi su EU i NATO,” rekao je Zaev.

Energija, gasifikacija, aviosaobraćaj, turizam te poljoprivredni proizvodi ciljevi su saradnje dveju zemalja.

Zamenik ruskog ministra za industrijski i trgovinski razvoj, Aleksej Gruzdev, rekao je da bi trebalo stvoriti dobre uslove za intenziviranje ekonomske saradnje.

„To će zavisiti od vas i samo tako ćete moći da budete konkurentni na tržištu. Uvereni smo da će na ovaj način partnerstvo rasti,“ rekao je Gruzdev.

Prema poslednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, trgovina sa Ruskom Federacijom u prvih osam meseci ove godine iznosila je 121,4 miliona dolara, ili 27,3 procenta više u odnosu na isti period 2018./ibna