Skoplju i drugim gradovima u Severnoj Makedoniji preti zagađenje vazduha

Skoplju i drugim gradovima u Severnoj Makedoniji preti zagađenje vazduha

Kako sezona grejanja počinje, zagađenje vazduha u skoplju raste do alarmantnih vrednosti. Danas je Skoplje na listi najzagađenijih gradova u svetu. Ovo je objavio Air Quality Index, koji meri koncentraciju zagađenosti.

Male čestice zbog svog promera od 2,5 mikrometara, što je oko tri posto promera ljudske kose, nazvane PM2,5 smatraju se zagađivačima koji su najopasniji za zdravlje. Dovoljno su mali da prodru u respiratorni pa čak i krvni sistem, a povezuju se sa preranom smrću i raznim bolestima.

Ministarstvo za čovekovu okolinu kaže da predzima dugoročne mere na rešenju problema zagađenja.

“Postoji plan, ali trebamo znati da se problem ne može rešiti preko noći nego dugoročnom strategijom. Svi zajedno moramo raditi na smanjenju zagađenja vazduha, znamo da će trebati vremena jer ima mnogo faktora koji imaju uticaja na to, kao što su grijanje domaćinstava, energetska efikasnost, transportna vozila, industrija. Treba da preduzmemo mere i donesemo propise. Nastavićemo da radimo na postizanju rezultata rekao je ministar za okolinu, Naser Nuredini.

Na pitanje kako se Skoplje nosi sa zagađenjem vazduha, gradonačelnik Petre Šiljegov kaže da se ne može boriti sama. Pored Skoplja, i Kumanovo je na listi deset najzagađenijih svetskih gradova./ibna