Skoplje odbacuje ideju “Evropske ekonomske zone”, traži članstvo u EU

Skoplje odbacuje ideju “Evropske ekonomske zone”, traži članstvo u EU

Ideja iz Brisela kojom je Severnoj Makedoniji i drugim balkanskim zemljama ponuđeno formiranje Evropske ekonomske zone, u zamenu za članstvo u EU, nije dobila podršku javnosti u Severnoj Makedoniji.

Premijer ove zemlje, Zoran Zaev, rekao je da neće prihvatiti ni jednu alternativu osim članstva u EU.

“Naša zemlja je EU i nećemo prihvatiti druge ponude. Celi svet priča o nama i šta su nam uradili. Ispunili smo svoje obaveze i zaslužujemo otvaranje pregovora. Želimo ono što smo zaslužili i ništa više. Ne želimo da prihvatamo alternative, pakete, partnerstva, ekonomske projekte. Mi smo za članstvo u EU,” rekao je Zaev.

Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, takođe je rekao da nema alternative za zemlju koja je ispunila baveze.

Ekonomski analitičar, profesor Abdulmenaf Bexeti, smatra da Severna Makedonija ne treba ekonomsku zonu jer to predstavlja ulazak na EU tržište putem raznih sporazuma, ali da treba datum za početak pregovora sa EU. “Njihova ponuda nije relevantna jer već imamo pristup tržištima Zapadnog Balkana, Centralne i Istočne Evrope kroz CEFTA ugovor, koji uključuje i beneficije koje članice EU imaju u trgovini robama,” rekao je Bedxeti. Prema njegovim rečima, takvi projekti su isključivi i ugrožavaju budućnost EU na Zapadnom Balkanu.

Severna Makedonija i Albanija nisu dobile datum za početak pregovora o članstvu na poslednjem samitu EU, zbog francuskog veta, koji je uložen zbog poziva da se revidira proces proširenja./ibna