back to top
NaslovnicaRegionSKORO CIJELA EVROPA U RIZIKU OD SNAŽNIH NEVREMENA: Tornado najavljen i u...

SKORO CIJELA EVROPA U RIZIKU OD SNAŽNIH NEVREMENA: Tornado najavljen i u Italiji, najkritičniji dan u utorak

Veći dio Evrope mogao bi biti na udaru snažnog nevremena, a nivo pretnje podignut je na 2 od moguće 3 u centralnoj Italiji gdje bi mogla pasti obilna kiša i grad, a najavljuju se i tornada.

Nacionalni hidrometeorološki zavod Hrvatske ocijenio je vrijeme kao potencijalno opasno zbog grmljavine koju najavljuje i Evropski centar za predviđanje oluja. Oluja koja dolazi očekuje se između 8 časova danas i 8 časova ujutru u utorak.

DHMZ tako najavljuje vjerovatnoću grmljavine za Hrvatsku veću od 60 odsto, dok bi samo na Jadranu vrijeme trebalo da bude u “zelenom”. Još nestabilnije vrijeme bi trebalo da bude u utorak, kada će žuti vremenski alarm biti proširen na cijelu Hrvatsku.

- Advertisement -

– Umereno sunčano i nestabilno. Lokalni pljuskovi uglavnom poslije podne, češći u unutrašnjosti, naveče i drugdje mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na Jadranu i jugozapadni. Najviša temperatura od 22 do 27 stepeni – saopštio je DHMZ za ponedjeljak, a slična prognoza najavljena je i za utorak.

– U utorak su u unutrašnjosti mogući jači pljuskovi i grmljavina. Od srijede će se vrijeme smiriti, ali ne i stabilizovati, pa se ne može izdvojiti dan kada neće biti makar kratkotrajne kiše, čak ni u vidu ponekog pljuska. Na Jadranu je i utorak najnestabilniji sa čestom kišom, čak i u vidu mestično izraženijih pljuskova, te uz jak vjetar jugo. Od srijede dugi sunčani periodi, ali ne potpuno stabilni, uz pretežno jugozapadni i južni vjetar – prognozira za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

Ipak, nije Hrvatska jedina na udaru nevremena. Prema Estofeksu, veći dio Evrope mogao bi da bude na udaru nevremena, a nivo pretnje je podignut na 2 od moguće 3 u centralnoj Italiji gdje bi mogle da padaju jaka kiša i grad, a također se predviđaju i tornada. U ostatku Evrope stepen ugroženosti je 1. Dok se uglavnom svuda očekuje obilna kiša, izdato je upozorenje i za Hrvatsku, ali i zemlje u okruženju, zbog mogućeg grada i jakog vetra.

– U većem dijelu Evrope tokom prognoziranog perioda predviđaju se mjestimčene do raširene grmljavine. Veliki dio aktivnosti biće vezan za područje iznad Iberije/Francuske i njenog prednjeg krila, kao i za bazen nižih nadmorskih visina koji se proteže od Francuske do Poljske i dalje do Rusije. U većem dijelu Skandinavije neće biti oluja zbog suhog zraka u donjoj troposferi. Veća mogućnost nevremena predviđa se na prednjoj strani doline, gdje se predviđa jači tok srednje troposfere – objašnjavaju meteorolozi Estofeksa.

- Advertisement -

Kurir

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave