Skupština Crne Gore bila domaćin XIV konferencije predsednika parlamenata malih evropskih država

Skupština Crne Gore bila domaćin XIV konferencije predsednika parlamenata malih evropskih država

U ime Predstavničkog doma Luksemburga, predsednik ovog doma Fernand Etgen ocenio je na konferenciji za novinare nakon XIV konferencije predsednika parlamenata malih evropskih država da ovakvi sastanci i razmena iskustava i znanja pokazuju da „postoji izuzetan potencijal za saradnju među malim zemljama Evrope“. On je istakao da ove zemlje, osim zajedničkih interesa, povezuju i druge važne veze.

“Smatramo da je veoma važno sarađivati sa drugima, a kroz parlamentarnu diplomatiju gradimo čvrste mostove između naših nacionalnih parlamenata. Razmjenjujemo informacije i probleme sa kojima se suočavamo i na taj način možemo pomoći jedni drugima u pronalaženju potencijalnih rešenja”, rekao je Etgen.

On je naglasio da su solidarnost, prijateljstvo i poverenje ključne komponente za jačanje saradnje među parlamentima.

Predsednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou takođe se složila da je snaga u jedinstvu. Pohvaljujući organizatora i ukazujući na značaj tema o kojima se razgovaralo na Konferenciji, ona je istakla da jedinstvo daje prostor i snagu za prevazilaženje “malih, ali i velikih izazova, posebno kao malih zemalja”.

“Iza ovog našeg okupljanja stoji jedinstven trag mira, demokratije, solidarnosti, bezbednosti i napretka. Dozvolite mi da još jednom ponovim – ovo je bila korisna diskusija i radujemo se našem sledećem sastanku u Monaku”, rekla je predsednica Demetriou .

Ističući da joj je čast prisustvovati Konferenciji, potpredsednica Nacionalnog saveta Monaka Brigitte Boccone Page pozvala je prisutne da prisustvuju XV konferenciji predsednika parlamenata malih evropskih država koja će se održati 12. i 13. juna 2022. godine. u Nacionalnom savetu Kneževine Monako.

Član Nacionalnog saveta Monaka, Giillaume Rose, naglasio je da je pored razgovora, jednako važno delovati konkretno, te pohvalio usvajanje Zajedničke deklaracije. Kako je rekao, sledeće godine u Monaku će pokušati da opravdaju titulu domaćina “i da pokažu da možemo ići dalje od onoga što je do sada urađeno”.

Ističući da je impresioniran organizacijom Konferencije, šef Delegacije San Marina, Gerardo Giovannoli, istakao je da su teme o kojima se razgovaralo inspirativne i korisne, te naglasio da Crna Gora ima podršku San Marina na evropskom putu.

„Shvatamo da je ova zemlja mlada, ali da ima dobar potencijal za budućnost prema Evropi, i kao predstavnik San Marina, mogu vam garantovati da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vam olakšamo ulazak u EU “, rekao je šef delegacije San Marina Gerardo Giovannoli.