Skupština Crne Gore raspravlja o predlogu strategije odbrane

Skupština Crne Gore raspravlja o predlogu strategije odbrane

Članovi Skupštine Crne Gore razmatraju Predlog državne strategije odbrane, u kojem se navodi da je opasnost od vojne pretnje u Crnoj Gori značajno smanjena kao posledica integracije zemlje u NATO i smanjenja vojnih sredstava u regionu, ali da se u budućnosti ona ne bi trebala zanemariti.

Poslanik opozicionog demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić rekao je da je stvarna namera i cilj strategije “transformacija teritorije Crne Gore u poligon za dalje akcije NATO-a prema Srbiji i Rusiji”.

“Ne znam zašto bi Crna Gora bila poligon za delovanje prema Srbiji kada je NATO već na Kosovu. Verujem da bi bilo mnogo lakše koristiti Kosovo kao poligon, a oni to mogu iz Mađarske, Rumunije … Verujem da takva priča može poslužiti za političke ciljeve, ali mislim da to nije ozbiljno, jer je Crna Gora nikada nije bilo i neće biti neprijatelj Srbije,” odgovorio je poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Predrag Sekulić, .

Milun Zogović ( DF) je istakao da je Strategija najbolja potvrda posrnuća zvanične Crne Gore.

“Ovo je najčešća frazeološka „školjka“ u Briselu, koja, kao jedini argument, dominira jezikom batine i moći. Ova “dimna zavesa” ima za cilj da prikrije i relativizuje zajednički zločinački poduhvat Tirane, Prištine i zvanične Podgorice, usmeren protiv pravoslavnog naroda, uz podršku NATO pakta”, rekao je Zogović.

Njegov stranački kolega, Jovan Vučurović, rekao je da su vlasti u Crnoj Gori lutke i da primaju naređenja od NATO-a, te da taj dokument nije strategija odbrane, već nešto što je napisano “u jednoj od kancelarija u Briselu i isporučeno vladi da ga usvoji i implementira “.

Strategija odbrane, kazao je on, služi za prikrivanje stvarnosti u Crnoj Gori i stvaranje slike da se ništa ne može učiniti bez NATO pakta u regionu ili u svetu.

Nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, pitao je da li je Crna Gora dovoljno homogeno i kompaktno društvo, koje ima kapacitet da suzbije ili spreči pretnje od terorizma i slično.

“Može li biti da, dok mi držimo jedan drugog za vratove, neko ima mnogo više prostora za manevrisanje da planira, organizuje, priprema i izvršava takve pretnje, od cyber do terorističkih napada”, rekao je Rudović.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, rekao je da je dokument revizija Strategije za 2008. godinu, jer su u geostrateškom okruženju bezbednosti došlo do značajnih promena koje su uticale na odbrambenu politiku Crne Gore.

Navodeći da prijem u NATO predstavlja istorijski trenutak i prekretnicu kada je reč o konceptu odbrane Crne Gore, ministar je rekao da je Crna Gora uz punopravno članstvo preuzela određene odgovornosti.

Poslanik DPS-a, Obrad-Mišo Stanišić, ocenio je da usvajanje strategije stvara uslove za dalji razvoj sistema odbrane i ostvaruje još jedan važan korak ka potpunoj harmonizaciji ukupnog strateškog i normativnog okvira u ovoj oblasti, koji je počeo nakon punopravnog članstva Crne Gore u NATO savezu.