back to top
NaslovnicaRegionSkupština Republike Srpske traži poništavanje svih odluka visokog predstavnika jer se Šmit...

Skupština Republike Srpske traži poništavanje svih odluka visokog predstavnika jer se Šmit lažno predstavlja.

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila deset zaključaka koje će poslanici potvrditi na kraju posebnog zasjedanja posvećenog razmatranju trenutne bezbjednosne i političke situacije u svijetu i njenog uticaja na RS.

Parlament RS zahtijeva da se „od strane kolonijalne uprave“ u roku od sedam dana ponište sve odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita koji je optužen da se „lažno predstavlja kao visoki predstavnik“.

Ako se prvi zaključak ne ispuni, zatraženo je održavanje sjednica Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi se sve Šmitove odluke proglasile „nedozvoljenim i ništavnim“, a državnim organima zabranila primjena tih odluka.

- Advertisement -

Zatim je zatraženo da se sajt Šmitov ured OHR-a proglasi neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, kao i da se zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

U predloženim zaključcima, traži se donošenje Izbornog zakona BiH u parlamentu BiH, ali pod uslovom da se razvlasti Centralna izborna komisija BiH (CIK).

Predloženo je i postizanje političkog konsenzusa o daljem evropskom putu BiH i ubrzavanje tog procesa, te usvajanje Deklaracije o teritorijalnom integritetu BiH u parlamentu BiH.

Ukoliko se ne poštuju ovi zahtjevi, Narodna skupština RS traži od svojih izabranih predstavnika da se povuku iz institucija BiH i da se u njih više ne vraćaju.

„Skupština traži od političkih stranaka iz RS, koje su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije BiH na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo“.

- Advertisement -

Zatim se predlaže da parlament RS usvoji Deklaraciju o teritorijalnom integritetu BiH predviđenom Ustavom BiH, sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

RS će aktivirati sve zaključke i odluke Narodne skupštine i drugih institucija i nastaviti da ih izvršava.

Predloženo je zatim da se RS povuče iz svih sporazuma (o Oružanim snagama BiH, indirektnim porezima, Visokom sudskom i tužilačkom savjetu), a najavljeno je da će Narodna skupština usvojiti Izborni zakon RS.

„RS očekuje da se na predstojećem Vaskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma“.

Dalje je navedeno da je RS opredijeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma i Ustava RS.

„Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, takozvanog visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erozirati ustavnopravna RS i ojačati institucije BiH“.

Prema predloženim zaključcima, Narodna skupština RS „osuđuje i odbacuje korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka takozvanog visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH“.

U dokumentu se osuđuju i odbacuju američke sankcije nametnute zvaničnicima RS i određenim privrednim subjektima.

„Korištenje prijetnji i nasilja protiv građana RS i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prisili RS da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, takozvanog visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, bit će smatrano činom terorizma“.

Narodna skupština RS, predloženo je dalje, zajedno sa nadležnim institucijama i organima RS će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji.

Ti zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja, navedeno je u dokumentu.

Kurir.rs/Beta/Preneo: P. P.
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Stefan Kapičić ponovo glumi Kola u filmu „Deadpool i Wolverine”

U prethodna dva Marvelova nastavka o "Deadpoolu", glumac Stefan Kapičić igrao je ulogu Kolosa,...

Malom Radoju život se okrenuo naopačke! Ovo je čovjek koji mu gradi i kuću i štalu FOTO

ČAČA - Priča o teškoj sudbini malog Radoja, dečaka iz sela Katrga kod Čačka...

“SPREMANI DOČEKATI SRBE”: Otkrivena komunikacija između Zvicera i Kaluđerovića, dogovarali se oko nabavke UNIFORMI prije izbora

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović planirao je nabavku policijskih uniformi kako bi „spremni dočekali Srbe“...

Stefan Kapičić ponovo glumi Kola u filmu „Deadpool i Wolverine”

U prethodna dva Marvelova nastavka o "Deadpoolu", glumac Stefan Kapičić igrao je ulogu Kolosa,...

Malom Radoju život se okrenuo naopačke! Ovo je čovjek koji mu gradi i kuću i štalu FOTO

ČAČA - Priča o teškoj sudbini malog Radoja, dečaka iz sela Katrga kod Čačka...