Slovački ministar Lajčak poziva na nastavak dijaloga između Prištine i Beograda

Slovački ministar Lajčak poziva na nastavak dijaloga između Prištine i Beograda

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak kaže da se dijalog između Prištine i Beograda mora nastaviti, naglašavajući da se sporazum, koji bi se eventualno postigao, mora poštovati.

Između ostalog, Lajčak je rekao da Kosovo mora formirati Zajednicu opština sa srpskom većinom.

“Ovo je prijateljska poruka koja treba da pomogne vladama. Dijalog Beograda i Prištine mora se nastaviti kako bi se postigli konkretni rezultati. Sporazumi se moraju poštovati. Ako su se strane dogovorile o formiranju Zajednicu opština sa srpskom većinom, onda to treba uraditi “, rekao je Lajčak.

Slovački visoki diplomata takođe je rekao da Srbija mora da nastavi sa reformama za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i medije.

Američka ambasada u Beogradu takođe je naglasila da se Zajednica mora formirati.

Ambasada je pre nekoliko dana saopštila da se obaveze preuzete u Briselskom dijalogu moraju poštovati.

“Sjedinjene Države podržavaju punu implementaciju svih obaveza preuzetih u dijalogu u Briselu. To uključuje i obaveze u vezi sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom“, objavila je američka ambasada na Twitteru.

Na Kosovu postoje ozbiljni prigovori na formiranje Zajednice. Predsednik Hashim Thaci je prvobitno izjavio da neće dozvoliti formiranje nikakve zajednice, nakon čega je izjavio da će Kosovo poštovati dogovore postignute u Briselu. / ibna /