Slovenačka olimpijska reprezentacija dočekana u Ljubljani

Slovenačka olimpijska reprezentacija dočekana u Ljubljani

Veliki broj navijača dočekao je slovenačke olimpijce na kongresnom trgu u Ljubljani u utorak uveče gromoglasnim aplauzom za uspeh nakon na najuspešnijim letnjim olimpijskim igrama za naciju. Slovenački sportisti vratili su se iz Tokija kući sa tri zlatne medalje.

Nakon što su po povratku iz Japana dočekani na ljubljanskom aerodromu, sportisti su izašli na pozornicu u glavnom gradu kako bi ih ponovo dočekali brojni navijači koji su tokom Igara rano i tokom noći kako bi pratili takmičenja u Japanu.

Najveći aplauz izvukli su sportska penjačica Janja Garnbret i kanuist Benjamin Savšek, koji su osvojili zlatne medalje, i srebrna judašica u kategoriji do 63 kg, Tina Trstenjak.

Biciklista Primož Roglič osvojio zlato u muškoj konkurencijišto znači da je Slovenija osvojila tri zlatne medalje, najveći broj zlatnih medalja na letnim olimpijskim igrama u istoriji nezavisne Slovenije.

Biciklista Tadej Pogačar osvojio je bronzanu medalju u drumskoj trci za muškarce, a pored osvajača medalje istakla se i muška košarkaška reprezentacija, koja je u olimpijskom debiju zauzela 4. mesto.

Muška košarkaška reprezentacija nije prisustvovala prijemu zbog drugih obaveza, a nisu ni Roglič i Pogačar, koji su se u video snimku obratili okupljenima i zahvalili se navijačima na podršci.

Garnbretu je u međuvremenu dočekao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, koji je penjačici pre dve godine obećao da će u Ljubljani biti izgrađen sportski penjački centar ako osvoji zlatnu medalju u Tokiju.

“Ja sam odradila svoj deo posla”, rekla je zlatna olimpijka, dok je gradonačelnik rekao da će centar za sportsko penjanje biti izgrađen u glavnom gradu do 2023.

Savšek se zahvalio Slovencima na navijanju “koje se čulo sve do Tokija”, a takođe se setio i svoje zlatne vožnje. “Kada sam prešao ciljnu liniju, očekivao sam medalju, a na kraju se ispostavilo da je to zlatna vožnja.”

Navijači koji su se okupili na Kongresnom trgu rekli su za STA da su pomno pratili takmičenja u Tokiju i da im nije smetala velika vremenska razlika i rani sati nastupa slovenačkih sportista.

Obratili su im se i šef slovenačke olimpijske delegacije Miro Cerar i predsednik Olimpijskog komiteta Slovenije Bogdan Gabrovec.

Uoči dočeka u Ljubljani, slovenački olimpijski tim primili su predsednik Borut Pahor i ministar sporta Simona Kustec na Brdu kod Kranja. Pahor se navijačima u Ljubljani obratio u snimljenom video klipu.