Slovenačke banje trpe gubitak zbog pandemije

Slovenačke banje trpe gubitak zbog pandemije

Slovenačke banje trpe ogroman gubitak zbog pandemije koronavirusa, a prognoze za ovu godinu takođe nisu sjajne. Kako izveštavaju mediji u Sloveniji, banje se nadaju da će Vlada pomoći ovom sektoru da ublaži uticaj pandemije na njihovo poslovanje.

Banje su zatvorene tokom prvog zaključavanja u proleće 2020. godine i ponovo po drugi put u oktobru, a i dalje ne primaju goste. Primaju samo pacijente koji su tamo poslani na rehabilitaciju.

Iz Thermana Laško rečeno je za STA da je njen neto prihod prošle godine opao za 31% u poređenju sa 2019., dostigavši samo 49% kapaciteta. 9% prihoda ostvareno je turističkim vaučerima.

Kompanija je dobila državnu pomoć, ali je ipak pad prihoda bio značajan, rekli su iz kompanije. Planovi su iznad prošlogodišnjih rezultata, ali sve će zavisiti od postojećih ograničenja.

Kompanija je morala da otpusti 11 zaposlenih i gubi osoblje, izražavajući takođe želju da se situacija stabilizuje.

Thermana veruje da će zakoni koje Ministarstvo ekonomije izrađuje kako bi pomoglo industriji da se oporavi posle pandemije biti od vitalne važnosti da se sektoru dadne prilika da preživi vreme kada je praktično nemoguće da generiše prihod.

Terme Olimia su rekle da im je prihod opao za čak 93% u prvom kvartalu godine u odnosu na isti period prethodne godine.

Kompanija je bila u dobrom položaju na početku pandemije i uspela je vrlo brzo da se prilagodi preventivnim pravilima sa kojima se sektor suočio između prve i druge blokade. Terme Olimija su uverene da će tokom leta uspeti da privuku goste i prežive godinu.

Kompanija, kako izveštava STA, nije otpuštala osoblje jer se godinama suočavala sa nedostatkom radne snage dok su joj kapaciteti bili ograničeni. Sada želi da izbegne da se to ponovi u budućnosti i čak je angažovalo neko ključno osoblje koje je nedostajalo.

Državne mere za pomoć preduzećima su pomogle, posebno šema turističkih vaučera, šema subvencija i sredstva koja su delimično pokrivala fiksne troškove kompanije. Nadaju se da će i ove godine imati koristi od šeme vaučera, jer mnogi ljudi još uvek nisu iskoristili svoje vaučere.

U međuvremenu su Terme Zreče izjavile da su zabeležile pad prihoda od 70% u poslednjem kvartalu 2020. Kompanija do sada nije otpuštala osoblje, ali je odlučila da ne produžava ugovore na određeno vreme.

Da bi sprečilo otpuštanja, odmaralište se oslanja na Vladine mere i pozdravlja zakone koje priprema Vlada.

Terme Krka su takođe rekle da nisu otpuštale zaposlene i izrazile očekivanje da će se vratiti na postepeni rast kada pandemija bude pod kontrolom.

Terme Topolšica izjavile su da su pretrpele pad prihoda od 70% u poslednjem kvartalu 2020. i prvom kvartalu 2021. Šef Bojan Trifković veruje da će sektoru trebati mnogo vremena da se oporavi i očekuje da se kompanija za pet godina vrati na brojke iz 2019. godine.

Kompanija je morala da pusti deo svog osoblja, ali planira da zaposli ponovo ove godine. Komentarišući Vladine mere, Trifković je izrazio uverenje da Vlada čini sve što je u njenoj moći da pomogne sektoru.

Sava Hotels & Resorts zabeležila je pad prihoda od preko 35 miliona EUR. Grupa nije angažovala privremenu pomoć i nije produžila ugovore na određeno vreme.

Grupa je pozdravila planirane zakone iz oblasti turizma. S obzirom na prognoze, sektor će pretrpeti značajnu štetu i potrebni su zakoni koji će ublažiti udar, rekla je grupa./ibna