Slovenački ministar Logar na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Njujorku

Slovenački ministar Logar na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Njujorku

Na margini 76. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku 20. septembra 2021. godine, slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar prisustvovao je neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU. On je takođe održao niz bilateralnih sastanaka, saopštio je njegov kabinet.

Na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU, ministri su razgovarali o situaciji u Avganistanu i daljim aktivnostima Evropske unije, sa posebnim fokusom na regionalni pristup i angažovanje susednih zemalja Avganistana. Ministar Logar pozvao je na implementaciju sporazuma sa septembarskog neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU (Gymnich) u Sloveniji i na jedinstven i koordinisan pristup Unije po pitanju upravljanja migracijama i pitanju pružanja humanitarne pomoći.

Ministar Logar je takođe razgovarao sa libijskom ministarkom spoljnih poslova Najlom El Mangouš, kosovskom ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervala-Švarc i predstavnicima Američkog jevrejskog komiteta.

Sa libijskom ministarkom Najlom El Mangouš, ministar Logar razgovarao je o bilateralnoj saradnji dve zemlje, saradnji na multilateralnim forumima i samitu EU-Afrika. Ministar Logar je izrazio podršku procesu stabilizacije u Libiji i istakao mogućnosti u oblasti ekonomske saradnje dve zemlje u budućnosti.

Logar i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donika Gervala-Švarc u razgovoru su istakli dobre bilateralne odnose dve zemlje i naglasili značaj stabilnosti regiona. Pozdravili su dalje jačanje ekonomske saradnje.

U razgovoru sa predstavnicima Američkog jevrejskog komiteta naglasak je bio uglavnom na razmeni mišljenja o bliskoistočnom mirovnom procesu i jačanju bilateralnih odnosa Slovenije sa Izraelom i Sjedinjenim Državama.

Ministar je prisustvovao i bilateralnom sastanku predsednika Boruta Pahora i predsednika Republike Koreje Moon Jae-ina. Tokom sastanka, predsednik Pahor uručio je korejskom predsedniku najveće državno odlikovanje za izuzetan doprinos pomirenju i mirnom suživotu na Korejskom poluostrvu.