Slovenački predsednik Pahor završio radnu posetu Milanu

Slovenački predsednik Pahor završio radnu posetu Milanu

Tokom radne posete Milanu juče kasno popodne, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sastao se sa Attiliom Fontanom, predsednikom Lombardije, kako bi razgovarali o saradnji, posebno ekonomskoj, i mogućnostima za razvoj i jačanje odnosa. Sastanku je prisustvovala i Letizia Moratti, potpredsednica Lombardije i Odbora za socijalna pitanja. Predsednik Pahor je tokom razgovora izrazio želju za produbljivanjem odnosa između Slovenije i regije Lombardija. On je pozvao predsednika Fontana da zajedno sa poslovnom delegacijom poseti Sloveniju, a Fontana je prihvatio poziv.

Predsednik Pahor je dodao da odnosi dve zemlje nikada nisu bili tako dobri kao sada. Italija je jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Slovenije, a posebno je važno jačati međusobne ekonomske odnose sa Lombardijom, sa kojom Slovenija ima najveći udeo trgovine.

Predsednici Slovenije i Lombardije takođe su razgovarali o iskustvu suočavanja sa epidemijom COVID-19. Pahor je rekao da je pratio situaciju u Italiji u prvom talasu epidemije, divio se njihovoj hrabrosti. Izrazio je saosećanje sa žrtvama i dodao da je Slovenija mnogo naučila iz njihovog gorkog iskustva. On je izrazio nadu da će evropska sredstva iz Plana za oporavak i otpornost zemlje doneti razvoj i skok u smislu održivog razvoja, a ne samo obnovu propuštenog.

Region Lombardije optimističan je u pogledu budućnosti, čemu će pomoći pripreme za Zimske olimpijske igre 2026. u Italiji. Obe zemlje će 2025. učvrstiti odlične odnose na polju kulture, jer će slovenačka Nova Gorica i italijanska Gorica tada ponosno nositi titulu evropske prestonice kulture, što je izvanredan primer prekogranične saradnje.

“Drago mi je što ćemo se u oktobru obratiti ljudima na Evropskom trgu koji povezuje dve Gorice sa italijanskim predsednikom i prijateljem Mattarellom i inspirisati ih u zajedničkom evropskom duhu da žive u suživotu i poštovanju”, najavio je predsednik i dodao da Slovenija ima retku privilegiju da ima divne odnose ne samo sa susednim zemljama već sa svim narodima i državama uopšte.

„Spremni smo da poboljšamo odnose između Slovenije i regije Lombardija. Biće mi drago ako i vi imate otvoreno srce za saradnju “, zaključio je predsednik Pahor.

Pre razgovora, Pahor se sastao sa predstavnicima slovenačke zajednice u Milanu. U razgovoru su učestvovali predstavnici Saveza Slovenaca u Milanu, Udruženja slovenačkog poslovnog kluba, generalni konzul u Milanu i predstavnik STO u Italiji.