Slovenia: EP zabrinut za slobodu medija

Slovenia: EP zabrinut za slobodu medija

Holandska poslanica u Evropskom parlamentu Sophie in ‘t Veld (D66 / Renew) rekla je u onlajn intervjuu o slobodi medija u Sloveniji da postoji dovoljno osnova da Nadzorna grupa za demokratiju, vladavinu zakona i osnovna prava Evropskog parlamenta, koju ona vodi, počne da prati situaciju u Sloveniji.

Ona je istakla da novinari u Sloveniji na pritiske i govor mržnje odgovaraju autocenzurom. Novinari moraju raditi sigurno i slobodno, rekla je ona.

Međutim, naglasila je da odluku o tome mora doneti Evropski parlament i da će biti reč o utvrđivanju činjenica.

U onlajn razgovoru pod nazivom “Da li je Slovenija sledeća autokratska država u EU?”, koji je organizovala njena stranka D66, upozorila je da bi slovenačkoj vladi bilo problematično pratiti stavove mađarskog premijera Viktora Orbana i Poljske. Dodala je da bi to moglo biti komplikovano jer je ove godine Slovenija predsedava Savetom EU. Kao primer ovog „praćenja stavova“ istakla je da slovenački premijer Janez Janša nije priznao pobedu predsednika SAD Džoa Bajdena na izborima.

Podsetila je da je grupa koju predvodi pratila situaciju u Slovačkoj i na Malti pre nekoliko godine, nakon atentata na istraživačke novinare Jana Kucijaka i Daphne Caruana Galizia. Istakla je da je pre njihovih ubistava postojala „vrlo toksična atmosfera“ prema novinarima u tim zemljama i da takva klima ili govor mržnje mogu dovesti do toga da nasilje nad novinarima bude prihvatljivo.

Komentarisala je i neobičan Janšin odgovor na članak u listu Politico o situaciji u slovenačkim medijima, kada je s prezirom optužio autorku članka, uvaženu i poznatu novinarku, da nije nezavisna. “Neobično je da vodeći političar na takvom položaju koristi takav jezik protiv novinara”, rekla je Sophie in ‘t Veld, koja je članica Evropskog parlamenta od 2004. Kao zabrinjavajući opisala je članak u Politiku, te istakla da su novinari u Sloveniji pod pritiskom.

U onlajn razgovoru, u kojem je učestvovao i slovenački istraživački novinar Blaž Zgaga, opisujući situaciju u Sloveniji, evroposlanica je rekla da je za Evropu važno da pomno prati dešavanja u Sloveniji. Kao važno oruđe EU ona je istakla uslov poštovanja vladavine prava u raspodeli sredstava iz fonda za oporavak nakon pandemije Covid-19.

Takođe je naglasila da je situacija za novinare u Sloveniji teška, ali da nisu sami i da se stvari menjaju. Istakla je primer poboljšanja u Slovačkoj i na Malti, kao i činjenicu da EU pre šest godina nije imala alate za delovanje, ali sada se to promenilo.