Slovenia: Logar otvorio 6. forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju

Slovenia: Logar otvorio 6. forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar danas zvanično je otvorio 6. forum Strategije Evropske unije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), što je završni akt slovenačkog jednogodišnjeg predsedavanja Strategijom i regionalnom Jadransko-Jonskom inicijativom. MinistarLogar je u svom obraćanju naglasio da je Slovenija, uprkos izazovima izazvanim pandemijom Covid-19, uspela da postigne sve postavljene ciljeve i uvede neke novine. „Samo povezani i odgovorni za životnu sredinu možemo da doprinesemo zelenom i pametnom razvoju i oporavku Unije“, naglasio je Logar.

“Crvena nit slovenačkog predsedavanja u poslednjih godinu dana bila je zelena povezanost. Zajednički napor za zeleni i pametan oporavak posle pandemije odnosi se i na zemlje Zapadnog Balkana, koje ravnopravno učestvuju u Strategiji, što je važan doprinos politici proširenja EU,“ naglasio je Logar.

U okviru foruma, Logar je bio domaćin sastanka ministara spoljnih poslova država članica jadransko-jonske regije, na kojem je usvojena Izolska deklaracija. Ministri spoljnih poslova složili su se da je zajednički evropski odgovor i saradnja zemalja jadransko-jonskog regiona od suštinskog značaja za socijalni i ekonomski oporavak nakon pandemije. Izolska deklaracija stavlja poseban naglasak na posvećenost Jadransko-jonske inicijative (JJP) ili država članica EUSAIR evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana i njihovoj stabilnosti, ekonomskom razvoju i jačanju demokratskih institucija. Posebna pažnja posvećena je značaju dobrosusedskih odnosa i političkog dijaloga između članova kao načina rešavanja otvorenih pitanja. Fokus je takođe na situaciji mlađe generacije, koja je među najviše pogođenim tokom pandemije Covid-19.

Slovenačko predsedništvo će prvi put dodeliti počasnu titulu ambasadora makroregionalnih strategija „Vetrenjača izvrsnosti“ za šest pojedinaca iz zemalja učesnica, predstavnika civilnog društva, koji najviše doprinose širenju makroregionalne saradnje. Nagrade će biti dodeljene i najboljim među mladim ljudima koji su učestvovali na sveregionalnom takmičenju u preduzetničkim idejama.

Zajedno sa evropskim komesarom za koheziju i reforme Elisom Ferreiro, državnom sekretarkom u vladinoj kancelariji za razvoj i evropsku kohezionu politiku Monikom Kirbiš i predstavnicom sledećeg predsedništvo, albanskom ministarkom spoljnih poslova Oltom Xhacka, Logar je učestvovao na konferenciji za novinare iz zemalja regiona.

Forum se ove godine održava 11. i 12. maja 2021. godine u hibridnom obliku pod sloganom „Duž obala zajedničkog mora“. Namenjen je pre svega predstavljanju ključnih suštinskih dostignuća pojedinih stubova EUSAIR-a, usvajanju zajedničke deklaracije sa ključnim smernicama politike za dalji rad i prenosu predsedavanja na sledeću zemlju, tj. Albaniju.