Slovenija: 5 000 radnih mesta još uvek u opasnosti zbog koronakrize, kaže analitičar GZS

Slovenija: 5 000 radnih mesta još uvek u opasnosti zbog koronakrize, kaže analitičar GZS

Analitičar Privredne komore Slovenije (Gospodarska Zbornica Slovenije-GZS) Bojan Ivanc ocenio je da će zbog koronakrize do kraja godine biti izgubljeno oko 5.000 radnih mesta uprkos vladinim podsticajnim merama kojima je većina radnih mesta zaštićena.

Ministar za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Janez Cigler Kralj nedavno je ocenio da su mere podrške, uspostavljene nizom stimulativnih paketa, pomogle u očuvanju skoro 300.000 radnih mesta.

Analitičar GZS-a podržao je ovu tvrdnju, rekavši za STA da ” vladine mere koje su na snazi smanjuju broj radnih mesta u opasnosti”.

Ivanc, međutim, strahuje da će određene kompanije u sektoru usluga, suočene sa epidemijom koja je formalno proglašena drugi put, i dalje morati da pribegavaju davanju otkaza. Ostaju određeni fiksni troškovi, a takođe postoji uverenje da će pandemija potrajati, što će dugo negativno uticati na poslovanje.

“Procenjujemo da će oko 5.000 radnih mesta biti u opasnosti u periodu od tri meseca uprkos postojećim merama,” rekao je Ivanc.

Neke kompanije će verovatno povećati zaposlenost kada se obnovi potražnja za njihovim uslugama. Ivanc je rekao da su to uglavnom kompanije koje zapošljavaju manje kvalifikovanu radnu snagu.

Podržava restriktivne mere, rekavši da su one potrebne za suzbijanje epidemije, ali „druga strana medalje je da one takođe nanose štetu ekonomskim aktivnostima, posebno onima koje se ne mogu prilagoditi restriktivnim merama ili onima gde strah odvraća potrošače od korištenja usluga”.

Ivanc takođe vidi opasnost od pogoršanja u proizvodnji, gde je tokom prolećne blokade pretrpljen veliki gubitak, ali je kasnije nadoknađen. Pad u sektoru mogao bi doći kao rezultat manje izvoznih narudžbi i težeg pristupa radnoj snazi zbog Covid-19.

Iako još nema sveže podatke o trenutnom stanju poslovanja i porudžbina, Ivanc je rekao da se šanse pogoršavaju kod slovenačkih trgovinskih partnera, zbog čega se očekuje da će negativni uticaj početi da se pokazuje za dva do tri meseca.

S druge strane, uveren je da će, ukoliko se okolnosti nastave da se pogoršavaju u ključnim slovenačkim trgovinskim partnerima i ostalim izvoznim tržištima tokom zime, zemlje koje su uključene ustrajati na podsticajnim merama. Evropska centralna banka postaraće se da troškovi pozajmljivanja ostanu rekordno niski, rekao je on.

Ivanc je osim toga nabrojao nekoliko dodatnih mera koje bi predložio vladi. One uključuju pojednostavljenje šeme državnih garancija za bankarske zajmove i subvencionisanje dela fiksnih troškova za preduzeća koja su neproporcionalno pogođena.

“Takođe predlažemo da ZZZS-ov fond za javno zdravstveno osiguranje ponovo snosi troškove bolovanja za prvih 30 dana odsustva”, dodao je on.