Slovenija: 5G tehnologija dolazi u luku Koper

Slovenija: 5G tehnologija dolazi u luku Koper

Telekom Slovenije će uspostaviti testnu mrežu 5G tehnologije kod lučkog operatera Luka Koper kako bi istražili mogućnosti razvoja i testirali različita logistička rešenja. Projekt je sufinanciran iz programa Horizon 2020, ključnog EU fonda za istraživanje i inovacije u periodu od 2014. do 2020. godine.

Planirano je da 5G infrastruktura ponudi ne samo komunikacijske usluge, već i niz virtuelnih mreža namenjenih pojedinačnim poslovnim vertikalama, poput logistike, transporta, zdravstva, energetike, proizvodnih pogona, pametnih gradova i zajednica, saopštio je Telekom Slovenije.

Luka Koper koristiće bežičnu tehnologiju poslednje generacije za testiranje bezbednosnih rešenja, kao i za optimizaciju procesa i zaštitu životne sredine.

Budući da omogućava brži prenos većih količina podataka, nova tehnologija bi trebalo da pomogne u poboljšanju kontrole bezbednosti i pretovara.

Takođe bi trebalo da olakša kontrolu potrošnje električne energije u nastojanju da se poboljša energetska efikasnost.

Slična rešenja takođe treba da se testiraju u nemačkoj i grčkoj luci Hamburg, odnosno Pireju.

Projekt Luka Koper-Telekom Slovenije dio je 5G-Loginnova, razvojnog projekta EU koji je fokusiran na 5G mobilnu tehnologiju kako bi doneo inovativna rešenja u logistici.

5G-Loginnov sufinansiran je iz programa Evropske komisije “Horizon 2020” i okuplja 15 partnera iz nekoliko evropskih zemalja.

Među slovenačkim partnerima su Luka Koper, Telekom Slovenije i Internet institut iz Ljubljane.

Petnaest 5G-Loginnov partnera uložiće gotovo osam miliona EUR u trogodišnji projekat, koji će biti završen u septembru 2023. godine, a EU će učestvovati sa još šest miliona EUR.

I Telekom Slovenije i Luka Koper takođe su uključeni u druge evropske projekte 5G tehnologije.