Slovenija: Adient Slovenj Gradec zatvara vrata

Slovenija: Adient Slovenj Gradec zatvara vrata

Američka multinacionalna kompanija Adient objasnila je danas svoju odluku da zatvori podružnicu iz Slovenj Gradeca rekavši da su “interne procene i razgovori sa ključnim klijentima pokazali da se Slovenija više ne smatra državom s najboljim troškovima”.

Kao rezultat prekida proizvodnje delova za auto sedišta i enterijere u Slovenj Gradcu u severnoj Koroškoj regiji, 412 ljudi će ostati bez posla do kraja godine i dodatnih 18. maja sledeće godine kada će operacija biti zatvorena dole.

“Lokalni i regionalni menadžerski timovi neumorno teže da pronađu nove poslovne mogućnosti za lokaciju u Slovenj Gradecu, ali bez značajnih rezultata,” rekla je za STA Claudia Steinhoff, direktor komunikacija EMEA u Adientu.

U saopštenju Adienta navodi se da su “negativni izgledi u budućnosti i opadanje konkurentnosti troškova za Adient u Slovenj Gradecu prinudno zatvorili fabriku”.

Kompanija je saopštila da je detaljno razmotrila sve alternativne scenarije za očuvanje poslovanja i zapošljavanja u Slovenj Gradcu, ali “analiza nije dovela do drugog zaključka osim zatvaranja pogona”.

Adient, globalni lider u proizvodnji automobilskih sedišta, kaže da je razvio plan da obezbedi organizovano, pomirljivo postupno ukidanje proizvodnih aktivnosti do kraja 2021. godine.

Odgovarajući na vest, zaposleni su rekli da ne razumeju zašto je vlasnik doneo takvu odluku praktično preko noći s obzirom na dobre rezultate kompanije.

Sindikati su pozvali vladu na akciju. “Razočaran sam što su odlučili bez ikakvog socijalnog dijaloga”, rekao je novinarima Jaka Šilak iz sindikata ZSSS, napominjući da je radna snaga kompanije činila 10-15% sve aktivne populacije u dolini Mislinje i najavljujući napore da se uprava Adienta ubedi da ostane u regionu.

Igor Hovnik iz saveta radnika rekao je da kompanija dobro posluje, dodajući da je pogon u Slovenj Gradecu ipak skuplji od ostalih povezanih preduzeća, a da je glavni razlog za to trošak radne snage.

Ministarstvo ekonomije reklo je STA da će učiniti sve što je u njegovoj moći da pomogne zaposlenima, dodajući da će se odazvati pozivu da poseti kompaniju što je pre moguće.

Ministar rada Janez Cigler Kralj posetiće kompaniju u bliskoj budućnosti, saopštilo je ministarstvo, ukazujući na niz mera osmišljenih da pomognu radnicima koji su ostali bez posla da pronađu drugu.

Jani Prednik, poslanik opozicionog SocDemsa koji potiče iz Koroške, istakao je da bi zatvaranje, kao i druga otpuštanja ili pretnje smanjenjem broja zaposlenih u Koroškoj, značilo socijalnu katastrofu za region.

Koruška podružnica Privredne komore (GZS) rekla je da je Adient jedan od ključnih poslodavaca u regionu. I dok postoje znaci zapošljavanja drugih proizvođača u Koruškoj, malo je verovatno da će svi zaposleni u Adient pronaći drugi posao.

Poslednji godišnji izveštaj kompanije pokazuje da je pogon u Slovenj Gradecu u 2019. godini ostvario nešto više od 90 miliona evra prihoda, 10% manje nego godinu dana ranije.

Druga Adientova proizvodna lokacija u Sloveniji, u Novom Mestu, proizvodi sedišta za automobile za Renault i Daimler. Borut Varga, zvaničnik novomeške operacije, rekao je za STA da Adient neće ništa gasiti u Novom Mestu.