Slovenija: Adria Airways izgubila AOC

Slovenija: Adria Airways izgubila AOC

Sertifikat vazdušnog prevoznika (AOC) bivšeg slovenskog nacionalnog prevoznika Adria Airways ukinut je nešto manje od dve godine otkako je kompanija proglasila bankrot, izvestio je u petak exyuaviation.com

Kako ovaj veb portal specijalizovan za vesti iz vazduhoplovne industrije saznaje, AOC je u januaru 2020. godine za 45.000 evra kupila slovenačka kompanija Air Adriatic, koju je osnovao biznismen Izet Rastoder, sa planovima da koristi operativnu dozvolu za postavljanje novog slovenačkog nacionalnog prevoznika. Air Adriatic je imao rok do septembra prošle godine da reši neslaganja sa dozvolom da počne da je koristi, ali kompanija je zatražila produženje zbog pandemije koronavirusa, koja joj je odobrena. Međutim, slovenački regulator vazdužnog saobraćaja odbio je da odobri drugi zahtev za produženje, čime je ukinuo AOC.

Slovenačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju saopštilo je da još uvek traži rešenje koje bi dovelo do uspostavljanja nacionalne aviokompanije. Država je odustala od planova za osnivanje novog prevoznika korištenjem sredstva Evropske unije, nakon prigovora bloka. Ministarstvo razgovara sa privatnicima koji su zainteresovani za formiranje nove komercijalne aviokompanije. Vlada je takođe održala razgovore sa stranim prevoznicima, uključujući LOT Polish Airlines i Air Serbia, kako bi poboljšala povezanost zemlje. Slovenija je bila jedno od najpogođenijih evropskih vazduhoplovnih tržišta pandemijom Covid-19.

Prethodno je slovenački prevoznik tereta Solinair razgovarao sa slovenačkom vladom o mogućnosti pokretanja redovnih letova ili uspostavljanja novog nacionalnog prevoznika. Aviokompanija je predložila dve strategije za poboljšanje povezanosti zemlje nakon bankrota Adria Airways-a i zatražila je finansijsku podršku vlade za projekat. Kompanija je napomenula da će upravljati petočlanom flotom koja se sastoji od Mitsubishi CRJ900, Dash 8 K400 ili ATR72 turboelisnog goriva, za šta je rekla da bi bila idealna za slovenačko tržište. Teretni prevoznik rekao je da će tražiti dogovor sa Lufthansa grupom da nova aviokompanija preuzme njihove rute do Ljubljane, uključujući letove Lufthanse iz Frankfurta i Minhena, švajcarske letove iz Ciriha i uslugu Brussels Airlinesa iz belgijske prestonice.

Poslednji preostali ostaci Adria Airways-a sada se prodaju u okviru stečajnog postupka. U februaru je Muneef Tarmoom, biznismen i investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, stekao ime marke Adria Airvais za 33.000 evra. Njegov motiv za kupovinu brenda je nepoznat. Pored naziva, paket uključuje i tri različita logotipa i veb domene adria.si, fliadria.si, adria-airvais.si, afs.si, adria-airvais.com, adria.ba, adria.mk i adriaairvais.me.

Izvor: exyuaviation.com