Slovenija: Aleksandra Pivec dala ostavku na mesto ministra u Janšinoj Vladi

Slovenija: Aleksandra Pivec dala ostavku na mesto ministra u Janšinoj Vladi

Nakon što je nedavno podnela ostavku na mesto lidera koalicione stranke penzionera (DeSUS), Aleksandra Pivec, podnela je u ponedeljak ostavku na mesto ministra poljoprivrede. Ovo je učinila samo nekoliko sati pre nego što je Narodna skupština trebalo da glasa o njenoj smeni i nakon što je predstavila uzroke ostavke u DeSUS-u.

Obraćajući se parlamentu, Pivec je rekla da je bila meta neviđene kampanje blaćenja. „Teško je pronaći slučaj u istoriji nezavisne Slovenije gde je političar srušen na tako orkestriran i ponižavajući način.“

Naglasila je da ovo nije kraj njene političke karijere, već “samo izazov za novi početak”. Obraćajući se kasnije novinarima, rekla je da će napraviti malu pauzu da razmisli o onome što se dogodilo. Ona, međutim, ne razmišlja da se pridruži nekoj drugoj stranci, da formira svoju stranku ili da se pridruži kabinetu premijera.

Najavljujući neopozivu ostavku, Pivec je poslanicima rekla da ne želi da joj sude političari koji ne prihvataju pojedince koji rade u korist naroda.

Prema njenim rečima, poreski obveznici zaslužuju uvid u „igre iza kulisa, gde se računaju samo privatni interesi, dok su potrebe države i društva potisnute u stranu“.

Rekla je da će je poslanici smeniti jer je davala prednost stvarnim problemima običnih ljudi i radila je sa poljoprivrednicima, upravnicima šuma, ribarima, zanatlijama, starima i ostalim građanima.

Rekla je da se nije vodila interesima svoje stranke ili političke elite. “Očekivali ste od mene više koristi za pojedince u stranci i drugim političkim elitama. Moje suprotstavljanje ovome očigledno se videlo kao greška, ali mislim da bi ovo trebalo da postane model za funkcionisanje bilo kog političara.”

Odlazeća ministarka rekla je da je radila i tokom vikenda i praznika, a da je njen “najveći greh” očigledno činjenica da je tokom rada vikendom posvetila određeno vreme porodici.

„Nekoliko kriški pršuta, čaša terana i naše prenoćište postali su najveći korupcionaški skandal u Sloveniji“, rekla je u osvrtu na ono što se smatra njenim etičkim prestupima vezanim za njena dva službena putovanja na obalu u kapacitetu ministra što je dovelo do pobune protiv nje u DeSUS-u.

“Budimo otvoreni ovde. Upravo je moja borba protiv korupcije u slovenačkim šumama i otkrivanje tamošnjih krađa bio jedan od glavnih razloga moje smene.”

Pre današnje parlamentarne rasprave o smeni Pivec, gotovo sve stranke najavile su da će glasati za smenu, a šef opozicione LMŠ i bivši premijer Marjan Šarec rekao je da bi Pivec odstupanjem svima učinila uslugu.

Pivec je rekla da zagovornike njene smene ne zanimaju dostignuća njenog ministarstva poput povećanja budžeta na 143 miliona evra, promena Zakona o poljoprivrednom zemljištu ili promena u korištenju fondova EU.

Premijer sada ima deset dana da predloži novog kandidata, privremeno ustupi mesto drugom ministru ili sam preuzme ministarstvo. Jednom kada bude proglašen novi kandidat, oni moraju biti predstavljeni nadležnom parlamentarnom telu u roku od sedam dana pre nego što parlamenti glasaju o kandidatu.

DeSUS je već najavio da će predložiti državnog sekretara Ministarstva poljoprivrede Jožu Podgoršeka, pa se očekuje da postupak bude nešto kraći.

Pivec je podnela ostavku na mesto lidera DeSUS-a početkom septembra, nakon samo oko osam meseci na čelu stranke, nakon pobune unutar DeSUS-a koja je bila podstaknuta njenim dvama službenim putovanjima u region Krasa i Izolu.