Slovenija: Alfi fond preuzima većinu duga Tuša

Slovenija: Alfi fond preuzima većinu duga Tuša

Alfi, slovenački akcionarski fond, preuzeo je preko 80% duga Tuša, jednog od najvećih lanaca prehrambenih proizvoda u Sloveniji, koji će pretvoriti u kapital, prenosi list Delo.

U dokumentu, koji je dobio potvrdu o preuzimanju poslednjeg bloka potraživanja Tuša od Alfija, kaže se da bi ove nedelje trebalo da bude potpisan okvirni sporazum o restrukturiranju radi odvajanja prodavnica prehrambenih proizvoda.

Oko 10% potraživanja prema prodavaču proizvoda ima britanski fond Anacap, Alfijev rival u kupovini duga, a ostatak mali poverioci.

Delo kaže da će posljednja transakcija ubrzati Tušev finansijski popravak pošto će uslove postaviti Alfi. U dokumentima se kaže da bi razdvajanje trebalo biti brzo.

Plan je da se finansijskim poveriocima dozvoli da konvertuju dug u kapital, čime bi Alfi dobio 75% vlasništva u Tušu, a osnivač Tuša, Mirko Tuš, sačuvao bi 15-20%.

Još jedan korak u Tuševom restrukturiranju je prodaja i potom izdavanje pod zakup njegovih nekretnina.

Mirko Tuš je prošle godine upravljanje kompanijom predao sinu Andražu.

Krajem 2019. godine pokrenuto je preventivno restrukturiranje za grupu, čija je glavna delatnost maloprodaja sa zabavom, rekreacijom, ugostiteljstvom i nekretninama.

U 2018. godini grupa je pala sa trećeg na četvrto mesto među najvećim slovenskim prodavcima namirnica.

Otkako je prva prodavnica Tuš otvorena pre 30 godina, kompanija se razvila u grupu sa 100 prodavnica sa više od 3.100 zaposlenih, ali se tokom poslednje finansijske krize znatno zadužila.