Slovenija: “Anti-Janša” protest u Ljubljani

Slovenija: “Anti-Janša” protest u Ljubljani

Na dan kada Slovenija slavi Dan otpora, sećajući se pobune protiv okupatorskog nacističkog režima u Drugom svetskom ratu, 27. aprila, nekoliko hiljada građana oduprlo se zabranama uvedenim zbog pandemije koronavirusa i okupilo se u centru slovenačke prestonice, Ljubljane.

Demonstranti su se prošetali centrom grada, zaustavljajući se ispred Vladine palate, predsedničke palate i Parlamenta. Skup, koji je počeo na Prešernovom trgu, organizovale su iste iste levičarske aktivističke grupe koje su od prošlog proleća organizovale nedeljne antivladine demonstracije i bio je tempiran na Dan otpora.

Jedan od organizatora, grupa na Fejsbuku pod nazivom Skupština narodnih protesta, saopštila je da je skup bio poziv na “slobodu, demokratiju, vladavinu zakona, trenutnu ostavku Janeza Janše i nove izbore”.

Rečeno je da je ovogodišnji Dan otpora “posvećen novom jedinstvenom frontu” koji se bori protiv represije i “vladavine terora”. Vladu su optužili da je izvršila napade na grupe, uključujući kulturne radnike, medije, nevladine organizacije i intelektualce.

Skupu se obratilo nekoliko govornika, uključujući Živu Vidmar, ćerku osnivača Oslobodilačkog fronta Josipa Vidmara, profesorku novinarstva Sandru Bašič Hrvatin, stručnjaka za krivično pravo Dragana Petroveca, ekologa Uroša Macerla i pesnika Borisa A. Novaka. Horovi su pevali partizanske pesme.

Kako je javila agencija STA, demonstranti su nosili transparente sa sloganima među kojima su “Janšizam = Fašizam”, “Briga o mladima”, “Ljudi imaju moć”, parole u ​​korist zaštite izvora vode za piće i zastave sa biciklima, koji su postali simbol antivladinih protesta.

Grupa se potom uputila na trg ispred zgrade Parlamenta, pored Vladine palate i Predsedničke palate. Govori su održani na svim lokacijama.

Ovakvi protesti održavaju se godinu dana i bili su nedeljni događaji tokom jeseni kada je nametnuto zaključavanje. Ponovo su započeli prošle nedelje nakon ublažavanja ograničenja.

Policija je pre protesta u utorak popodne rekla da će nadgledati okupljanje i poštovanje ograničenja. Nije bilo neposrednih izveštaja o bilo kakvim incidentima sa policijom.

Trenutno pravilo je da se može okupiti do deset ljudi, s minimalnim potrebama od deset kvadratnih metara po osobi. Prenosi uživo na društvenim mrežama ukazuju da distanciranje nije primećeno i, iako je većina nosila maske, mnogi su bili bez njih.