Slovenija: Austrijski kancelar Kurz sutra u poseti Sloveniji

Slovenija: Austrijski kancelar Kurz sutra u poseti Sloveniji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz posetiće u utorak Ljubljanu kako bi sa premijerom Janezom Janšom vodio bilateralne razgvoore kojima će dominirati aktuelna pitanja EU i saradnja u vreme dok se zemlje bore sa pandemijom Covid-19 i ilegalnom migracijom.

Tokom svog prvog bilateralnog sastanka u inostranstvu od kraja februara, Kurz će navodno pokušati da sa Janšom uskladi stavove uoči samita EU 24. i 25. septembra. Očekuje se da će se takođe razgovarati o slovenačkom predsedavanju Savetom EU u drugoj polovini sledeće godine.

Kako je prenela STA, Kurz je nedavno pozvao Evropsku komisiju da predstavi konkretne mere u borbi protiv ilegalne migracije. Razgovarajući sa nemačkim i švajcarskim medijima, rekao je da će predsednici komisije Ursuli von der Leyen ponuditi “predlog zasnovan na našem konceptu fleksibilne solidarnosti”.

“Nema više politike otvorenih vrata”, rekao je kancelar u intervjuu nemačkim i švajcarskim medijima, izrazivši uverenje da države članice ne smeju biti naterane da primaju izbeglice ili migrante te da turski predsednik Recep Tyyip Erdogan ne sme tako nešto da iznudi od EU.

Očekuje se da će se, tokom susreta Kurz – Janša, otvoriti i dva pitanja u bilateralnim odnosima: provera pasoša na zajedničkoj granici koju je Austrija obnovila u jeku migracione krize 2015. godine i položaj slovenačke etničke manjine u Austriji i nemačke govorne zajednice u Sloveniji.

Granične provere su ponovo postale aktuelne tokom pandemije, pošto su obe zemlje uvele zdravstvene preglede na granici kako bi obuzdale širenje novog virusa, pre nego što su ih ukinule početkom juna. Obe zemlje su nedavno zabeležile novi porast slučajeva koronavirusa.

Manjinski gledano, Slovenija pokušava da dobije sveobuhvatnu zaštitu zajednice u Koruškoj zagarantovanu Austrijskim državnim ugovorom. Neki u Sloveniji tvrde da bi zemlja trebalo da prijavi svoje sukcesiono parvo iz  Jugoslavije kao jedne od potpisnica sporazuma iz 1955. godine, ali Austrija nije rada da to prihvati. Čak i bez formalnog obaveštenja, Slovenija sebe smatra naslednicom sporazuma.

U međuvremenu, Beč traži da Slovenija prizna zajednicu kojoj je nemački jezik maternji, a koja živi na južnoj granici Austrije, kao manjinu, paralelno sa italijanskom i mađarskom zajednicom koja živi duž odgovarajućih granica. U julu je svih pet poslaničkih frakcija u austrijskom parlamentu glasalo za to da Slovenija u svom ustavu dodeli status manjinske manjine Gottschee Nemcima.

Italijanska i mađarska manjina imaju svoja poslanička mesta u slovenačkoj Narodnoj skupštini, a to je nešto što nije dodeljeno slovenačkoj manjini u Austriji. Međutim, etnička Slovenka Olga Voglauer izabrana je u Donji dom austrijskog Parlamenta na listi Zelenih na prošlogodišnjim izborima.

Janša i Kurz će verovatno razgovarati i o predstojećoj stogodišnjici plebiscita u Koruškoj koja je povukla modernu granicu između dve države, te jedan deo Slovenaca ostavio na austrijskoj strani granice. Ceremoniji jubileja planiranoj u Klagenfurtu 10. oktobra prisustvovaće predsednici dve zemlje Borut Pahor i Aleksandar Van der Bellen.

Odnosi između Austrije i Slovenije smatraju se odličnim, s tim što države održavaju redovan i diverzifikovan dijalog na političkom i radnom nivou. Austrija je treći slovenački trgovinski partner i najveći investitor. Prošle godine je slovenački izvoz robe iznosio 2,3 milijarde evra, a uvoz 3,4 milijarde evra.