Slovenija bi Huawei mogla označiti kao „visoko rizičnog dobavljača“

Slovenija bi Huawei mogla označiti kao „visoko rizičnog dobavljača“

Prema nezvaničnim informacijama, slovenačka vlada bi narednih nedelja mogla Huawei označiti kao visoko rizičnog dobavljača. Dokument do kojeg su došli mediji pokazuje da je inicijativa za to potekla od Ministarstva javne uprave i da se o tome još uvek razgovara.

Slovenačko-kinesko poslovni savet pri Privrednoj komori (GZS) izrazio je zabrinutost u javnom pismu zbog navodnih vladinih planova u vezi sa Huaveijem.

Mediji u Sloveniji izvestili su da u pismu upućenom premijeru Janezu Janši i kabinetu Savet kaže da je otvoreno, stabilno, predvidljivo poslovno okruženje koje pruža jednake mogućnosti presudno za dobro funkcionisanje ekonomije, čak i više u periodu oporavak nakon pandemije.

Rukovodstvo Saveta, kojim predsedava Žiga Vavpotič iz kompanija Outfit7 i Globaldreamvision, takođe je izrazilo zabrinutost da bi takva vladina uredba bila važan presedan.

Sugerišući da bi takva oznaka štetila ugledu bilo koje kompanije i „predstavljala nezakonitu diskriminaciju kompanije zasnovanu na subjektivnim kriterijumima koji se ne mogu meriti“, Savet je upozorio da bi takav potez vlade snažno potkopao poverenje stranih investitora u slovenački poslovni sistem.

Slovenačkim i stranim kompanijama je potrebno predvidljivo poslovno okruženje, pa su tako iznenadne i nepredvidive vladine odluke izuzetno štetne, saopštio je Savet.

Takođe je ukazao na rizik od štete za slovenačke kompanije ako bi se Kina odlučila na odmazdu i štetu koja bi mogla biti naneta bilateralnim odnosima sa Kinom, koje su obe države gradile poslednjih godina.

Kina ima neke strateški važne investicije u Sloveniji, rekao je Savet, ukazujući na proizvođača kućnih aparata Gorenje u vlasništvu Hisense-a, dok slovenačke kompanije imaju značajna ulaganja u Kinu.

Savet je naglasio da napori za unapređenje bilateralnih odnosa treba da se nastave i da treba pronaći načine za saradnju takođe „kada možda nećemo moći da se vidimo oči u oči (politički)“.

Savet poziva Vladu da donese odluku zasnovanu na jednakom tretmanu svih poslovnih subjekata koji posluju u Sloveniji i uzimajući u obzir slovenačke ekonomske interese u Kini.

Na spisku potpisnika, pored Vavpotiča, nalaze se i Franjo Bobinac, bivši izvršni direktor Gorenja, i Jure Tomc, čija kompanija u Hong Kongu nudi pomoć kompanijama koje ulaze na azijska tržišta, Gašper Cotman iz Huawei Technologies, ​​osnivač i izvršni direktor kompanije Cosilab Mark Pleško, Saša Saje Vang iz KF Finance i Daniela Voljč iz ljubljanske Ekonomske i poslovne škole.