Slovenija: Biskupi upozoravaju na “opasnost od rastuće kulture zanemarivanja ljudskog života”

Slovenija: Biskupi upozoravaju na “opasnost od rastuće kulture zanemarivanja ljudskog života”

Komisija za pravdu i mir Slovenačke biskupske konferencije upozorila je u izjavi uoči Dana svih svetih da postoji opasnost od rastuće kulture zanemarivanja ljudskog života. Izrazila je podršku svima koji se bore za ljudske živote u pandemiji koronavirusa i kritiku delu političke opozicije.

“Život ima prednost nad ideologijom i borbom za vlast”, smatra komisija, dodajući da deo opozicije ulaže mnogo više napora u uspon na vlast nego u pomoć u spašavanju života i očuvanju zdravlja Slovenaca.

“U ovoj situaciji ovo je perverzna politička praksa jer se ne fokusira na ljude i opšte dobro, već na interese određenih grupa,” rekla je komisija u saopštenju objavljenom u sredu.

Građani s pravom očekuju drugačiji pristup: lideri udružuju snage u ključnim pitanjima i izražavaju jedinstvo i solidarnost kako bi spasili živote uprkos tome što imaju različita gledišta i interese. „Napor za opšte dobro je glavna zapovest i norma svake odgovorne politike i građanske pozicije.“

Deo levičarske opozicije se oglasio rekavši da Katolička crkva u Sloveniji takvim izjavama podriva vlastiti kredibilitet.

Lista Marjana Šareca (LMŠ) rekla je da je “zgrožena i razočarana neopravdanim insinuacijama o lošim namerama opozicije”.

Stranka bi želela da se Crkva bavi svojom primarnom misijom, umesto da podriva vlastiti kredibilitet „jeftinim politizovanjem“ i pokazuje nerazumevanje demokratije i demokratskih procesa, dodala je.

Komisija je takođe zabrinuta zbog „popuštanja ili čak podsticanja protesta petkom“, rekavši da bi protesti uskoro postali beznačajni da „nisu imali podršku glavnih javnih medija, pre svega RTV Slovenija“.

Levica je rekla da ta izjava predstavlja ideološku borbu protiv demonstranata, RTV Slovenija i opozicije.

“Takvim potezima rukovodstvo Slovenačke rimokatoličke crkve nanosi štetu uglavnom vernicima i samoj Crkvi, jer takve izjave odjekuju samo kao produžetak vladajuće stranke SDS”, dodaje se.

Komisija je takođe zabrinuta zbog toga što smatra da javno mnenje ne reaguje na podstrekavanje na nasilje i ubistva političkih protivnika.

„Kultura smrti – kako je papa Jovan Pavle II označiana nepoštovanje ljudskog života – na poseban način se ogleda u odnosu jednog dela naših političara prema pristojnom sahranjivanju žrtava pronađenih u grobovima iz rata i posleratnih masovnih ubistava koje su počinili komunistički revolucionari“.

Komisija je takođe objavila da se Dan svih svetih neće obeležavati grupnim verskim događajima.