Slovenija će preporučiti vakcinaciju dece starosti 12 i više godina

Slovenija će preporučiti vakcinaciju dece starosti 12 i više godina

Šefica slovenačke nacionalne savetodavne grupe za vakcinaciju Covid-19, Bojana Beović, rekla je da će, nakon odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA) vakcine Pfizer / BioNTech za decu uzrasta 12 i više godina, grupa preporučiti vakcinaciju dece u ovoj državi, posebno onih koji pate od hroničnih bolesti.

Savetodavna grupa za vakcinaciju sastaće se ove nedelje kako bi donela zvanično mišljenje koje će potom predstavljati osnovu preporuka Nacionalnom institutu za javno zdravlje (NIJZ) usmerenih na promociju vakcinacije posebno osetljivih grupa dece sa hroničnim bolestima, kaošto su one koje bi se mogle pogoršati usled COVID-19 kod takvih pacijenata, rekla je Beović.

Dalje je rekla da su nemački istraživači identifikovali mogući uzrok neželjenih efekata koji su se pojavili naročito nakon vakcinacije vakcinama AstraZeneca i Janssen. Ovo je takođe važno otkriće koje će omogućiti poboljšanje vakcine, jer želimo da bude dostupno što više COVID-19 vakcina.

U Sloveniji je 39 procenata odraslog stanovništva već primilo prvu dozu vakcine, a oko četvrtine je potpuno vakcinisano.

Beović je rekla da ne vidi razlog da se vakcina Pfizer / BioNTech ne koristi za decu nakon što ju je odobrila EMA.

Vakcina je ranije već bila odobrena za decu od najmanje 16 godina.

Beović smatra da ima smisla imunizovati ih, jer se Covid-19 takođe može pokazati prilično ozbiljnim kod dece. Drugi razlog da ih vakcinišu je, prema njenim rečima, obezbeđivanje kolektivnog imuniteta za suzbijanje epidemije.

Deca su već mogla da se registruju za vakcinaciju na portalu eZvem kao deo opšte populacije, rekla je ona.

Predviđajući situaciju za letnje mesece, Beović je rekla da bi normalan život bez ograničenja koronavirusa mogao biti moguć kada se postigne imunitet stada. Za soj Vuhan koronavirusa to znači 66% populacije, dok virulentniji sojevi zahtevaju veće stope.

Ako su stope imuniteta niže, ograničenja će morati da ostanu na snazi, rekla je ona.

Beović je upozorila da je epidemija još uvek prilično raširena u Sloveniji, napominjući da je ta država imala mnogo više zaraženih po broju stanovnika nego Austrija ili Italija.

S ovog aspekta, ona očekuje da ograničenja moraju biti na snazi dosta dugo.