Slovenija će sa SAD potpisati važan dokument o strateškoj civilnoj nuklearnoj saradnji

Slovenija će sa SAD potpisati važan dokument o strateškoj civilnoj nuklearnoj saradnji

Slovenija će potpisati memorandum o razumevanju o strateškoj civilnoj nuklearnoj saradnji sa SAD-om, koji izražava želju obe zemlje za dubljim bilateralnim strateškim vezama, koje bi poboljšale energetsku bezbednost, povećale prosperitet i ojačale političke i ekonomske veze, saopštila je vlada Slovenije.

Iz Vlade je najavljeno da će, u ime Slovenije, memorandum potpisati ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec, koji će u ponedeljak pratiti ministra spoljnih poslova Anžeta Logara tokom njegove posete Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo za infrastrukturu primetilo je da su Slovenija i SAD godinama dobro i intenzivno sarađivale na polju energetike.

Zemlje dele mišljenje da je civilna nuklearna saradnja važan deo opšteg bilateralnog strateškog odnosa i može poslužiti kao katalizator dodatne saradnje u drugim pitanjima od nacionalnog značaja, uključujući nacionalnu bezbednost i energetsku sigurnost, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „američko-slovenačka civilna nuklearna saradnja može igrati ključnu ulogu u olakšavanju sigurnosti opskrbe energijom Slovenije i NATO-a i u ispunjavanju njihovih energetskih potreba i ciljeva o čistoj energiji, istovremeno pružajući značajne pomoćne koristi za energetsku sigurnost SAD-a i evropskih saveznika“.

Potpisivanje dokumenta predstavlja važan korak i nadogradnju tradicionalno dobrih odnosa među zemljama, uključujući i oblast energetike.

Postojeći reaktor u slovenačkoj Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) izgradila je američka kompanija Westinghouse. Slovenija planira da izgradi drugi reaktor u bliskoj budućnosti.

Leon Cizelj iz odseka za reaktorsko inženjerstvo Instituta „Jožef Stefan“ (IJS) potpisivanje memoranduma vidi kao načelni sporazum i razmenu informacija.

U izjavi za STA pozdravio je takve razgovore i ocenio da bi bilo pametno održati ih i sa drugim zemljama koje bi mogle da isporuče tehnologiju za novi reaktor, uključujući Rusiju, Kinu, Južnu Koreju i Francusku.

SAD su u mogućnosti da ponude mnogo, rekao je, izdvajajući Westinghouse kada su u pitanju klasične nuklearne elektrane. „Amerikanci su dizajneri, programeri, bave se inženjeringom, dok se oprema uglavnom proizvodi u Kini.“

Slovenija tek treba da donese odluku da li će graditi novi reaktor u NEK-u, a najnoviji planovi kažu da će to biti učinjeno najkasnije do 2027. godine. Ministarstvo za infrastrukturu kaže da je Slovenija nuklearna zemlja i ostaće takva.

Životni vek sadašnjeg reaktora završava se 2023. godine, a planirano 20-godišnje produženje radne dozvole zahteva procenu uticaja na životnu sredinu i životnu dozvolu.