Slovenija će uvesti nove mere

Slovenija će uvesti nove mere

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u utorak da će vlada pojačati mere za suzbijanje širenja novog koronavirusa. Prvi korak predstavljaće najnužnije zakonodavne mere, koje bi trebalo da budu usvojene u četvrtak, a drugi će biti krizni paket.

O prvim zakonodavnim merama raspravljaće Narodna skupština na vanrednoj sednici u četvrtak.

Ove mere uključuju hitni zakon o nadoknadi plata za privremena otpuštanja i zakon o hitnim merama za poljoprivredu i prehrambene proizvode, meso i drvne proizvode, čiji je cilj kompenzacija problema izazvanih epidemijom.

Narodna skupština će takođe odlučiti o predlogu zakona kojim se uvode privremene mere koje se tiču pravosudnih, upravnih ili drugih javnih poslova.

Janša je rekao da će naknadno biti usvojen krovni krizni zakon, dodajući da će on sadržavati mnogo mera, koje još uvek nije mogao da najavi. Oni će zavisiti od onoga što će biti dogovoreno na nivou EU kasnije danas i narednih dana.

Očekuje se da će zakon biti spreman do kraja sledeće nedelje, pošto vlada priprema nove mere za rešavanje situacije koja se značajno promenila od kada je funkciju preuzela u petak.

“To će biti mere koje nikad ranije niste videli, jer je situacija strateški drugačija”, rekao je Janša.

Vlada takođe pokušava da obezbedi dovoljno zaštitne opreme za najizloženije i najugroženije institucije – domove zdravlja i staračke domove.

Izjave drugih učesnika sastanka Saveta u najširem formatu ikada sugerišu da su političari ujedinjeni u uverenju da je potrebno pojačati mere.

Ministar odbrane Matej Tonin rekao je da će najkritičniji domovi za negu i zdravstveni domovi u zajednici danas biti opremljeni zaštitnim maskama i da će milioni maski biti obezbeđeni u sredu.

Ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, koji je i sam nosio masku za lice dok je razgovarao s novinarima, dodao je da će uskoro biti obezbeđena dovoljna količina zaštitne opreme ne samo za zdravstveni sistem već i za ključne kompanije.

U naredna dva do tri dana biće dopremljeno više od tri miliona hirurških maski. “Opskrba će omogućiti da ključne institucije kao i ključni industrijski i proizvodni pogoni nastave sa radom”, rekao je Počivalšek.

Ukupno su u utorak u 14:00 sati u Sloveniji potvrđena 273 slučaja, što je povećanje za 20 tokom protekla 24 sata.