Slovenija dalje olakšava mere

Slovenija dalje olakšava mere

Slovenačka vlada je ublažila nekoliko ograničenja nametnutih zbog pandemije koronavirusa, uključujući povećanje ograničenja okupljanja na 50 osoba i ublažavanje ograničenja za ugostiteljstvo, turizam, sport, kulturu i obrazovanje. Takođe je produžila stanje epidemije Covid-19 za još 30 dana počev od 17. maja.

Ograničenje broja osoba na organizovanim javnim događajima i javnim skupovima na otvorenom i u zatvorenom prostoru biće povećano sa 10 na 50 počev od 15. maja.

Izuzetno, više od 50 učesnika biće dozvoljeno pod uslovima propisanim od strane Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) i uz njegovo prethodno odobrenje.

Štaviše, nekoliko uredbi je izmenjeno kako bi se omogućilo da se kulturni, sportski i drugi događaji ponovo otvore na 50% mesta za posetioce koji su vakcinisani, testirani ili su se oporavili od Covid-19.

Ograničenje kapaciteta od 50% odnosiće se i na bioskope i crkve, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs za STA.

Dalje olakšanje je to što će negativnim PCR testom ponovo biti moguće prekinuti karantin nakon pet dana.

U međuvremenu, dozvoljeno radno vreme za ugostiteljske objekte produžava se na između 5 i 22 sata. Sada je od 7 do 19 sati.

Iako će stolovi u zatvorenom prostoru i dalje morati biti međusobno udaljeni tri metra, udaljenost između ljudi koji sede za istim stolom više nije propisana, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Štaviše, pravilo “četiri osobe za stolom” više se neće primenjivati na porodice sa decom do 18 godina.

Pravilo jednog kupca po 20 kvadratnih metara više se neće primenjivati na decu do 18 godina u pratnji roditelja ili staratelja ili na osobe koje treba da budu u pratnji.

Kampovima će biti dozvoljeno da otvore do 70% raspoloživih jedinica, u odnosu na trenutnih 30 jedinica.

Kazinima i igraonicama takođe je dozvoljeno da se ponovo otvore između 5 i 22 sata za posetioce koji mogu da podnesu dokaze o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od Covid-19. Saloni za igre mogu biti otvoreni do 50% kapaciteta.

Olakšice će koristiti i obrazovanju, jer će srednje škole moći ponovo da se otvore sledeće nedelje za sve učenike, kojima više neće biti potrebno da se smenjuju između ličnog i školovanja na daljinu.

Štaviše, studenti univerziteta moći će uživo da prisustvuju predavanjima od ponedeljka, najavilo je Ministarstvo obrazovanja.

Maske za lice ostaju obavezne, osim za časove fizičkog vaspitanja. Tako ostaje na snazi nedeljno testiranje za osoblje, osim za one koji su vakcinisani ili su se oporavili od Covid-19.

Opuštanje dolazi nakon što je Slovenija ušla u žuti nivo infekcija, jer je Covid-19 hospitalizacija pao ispod 500, a sedmodnevni prosek novih infekcija ispod 600.

Međutim, vlada je produžila epidemiju Covid-19 za još 30 dana nakon 17. maja, jer svi statistički regioni u zemlji i dalje imaju incidenciju slučajeva iznad propisanog praga za epidemiju.

Vlada je po drugi put proglasila epidemiju 19. oktobra i svaki put je produžavala za 30 dana. Prvi talas epidemije bio je na snazi 80 dana, od 12. marta do 31. maja.