Slovenija: Delegacija Slovenije u poseti Mađarskoj

Slovenija: Delegacija Slovenije u poseti Mađarskoj

Mađarska i Slovenija su među državama članicama Evropske unije s najmanjim brojem novih slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika, rekao je mađarski predsednik Janos Ader nakon razgovora sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u Budimpešti u četvrtak.

Pravovremene i efikasne mere uvedene u borbi protiv nove epidemije koronavirusa imale su značajan uticaj u obe zemlje, rekao je Ader na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa Pahorom u palači Sandor.

„Razgovarali smo o ekonomskom uticaju epidemije u dve zemlje i o koracima koje nameravamo da preduzmemo sami i kao članice EU kako bismo što pre prevazišli štetne efekte epidemije“, dodao je mađarski predsednik.

U odgovoru na pitanje, Ader je napomenuo da su ograničenja putovanja između dve zemlje potpuno ukinuta.

Život u Mađarskoj vratio se u normalu; ljudi se ne plaše i koriste usluge kao i pre krize.

“Takođe smo se složili da je zaštita spoljnih granica Evrope od ključnog značaja, kao i zaustavljanje ilegalne migracije,” rekao je.

Dvojica lidera opisali su kako njihove lične odnose, tako i veze između njihove dve države kao “veoma dobre”. Razgovarano je i o nastavku bilateralne saradnje na području regionalnog ekonomskog razvoja i poboljšanja infrastrukturnih veza između pograničnih regiona, rekli su oni.

“Zalažemo se za očuvanje naših prirodnih dobara”, rekao je Ader. „Blizu smo dovršavanju rezervata biosfere duž rijeka Drava, Mura i Dunav“, rekao je, napominjući da su projekat inicirale Mađarska i Hrvatska, a kasnije su mu se pridružile Austrija, Slovenija i Srbija. Uključene zemlje nadaju se unapređenju postupka priznavanja od UNESCO-a.

Ader je rekao da su on i Pahor takođe razgovarali o Trijanonskom mirovnom ugovoru prema kojem je Mađarska izgubila dve trećine svoje teritorije u korist susednih država posle Prvog svetskog rata. Predsednik je naglasio da je Mađarska uvek poštovala svaki međunarodni ugovor i da će nastaviti da to čini.

Istakao je obrazovanje, podršku biznisu i razvoj infrastrukture kao ključne oblasti saradnje između Mađarske i Slovenije.

„Model regionalnog ekonomskog razvoja pokrenut pre deset godina u regiji Raba bio je uspešan“, rekao je Ader i dodao da je proširenje šeme bilo u Mađarskoj i zajedničkom interesu Slovenije. Podrška slovenačkoj manjini u regionu učetvorostručila je tokom poslednjih deset godina, rekao je.

Borut Pahor rekao je da je Slovenija “ponosna” što je “uspešno i brzo” sredila kriznu situaciju koja je proizašla iz novog koronavirusa, dodajući da je njegova zemlja ponudila sigurnu i dobrodošlu destinaciju za mađarske turiste.

Pahor je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da razume da postoji predstojeći drugi talas virusa. „Ali nadamo se da ćemo imati osetljiviji pristup tom pitanju, a razumevanje da kriza još nije završena može doprineti uspešnosti u rešavanju drugog talasa“, dodao je on.