Slovenija: Demonstranti “levice” pozivaju vladu da podnese ostavku

Slovenija: Demonstranti “levice” pozivaju vladu da podnese ostavku

Antivladini “protesti petkom” u glavnom gradu Slovenije Ljubljani se nastavljaju, ali poslednji je pokrenuo nekoliko pitanja na koja Janez Janša mora pažljivo odgovoriti. Prvo od njih je smirivanje „levičara“ kako bi se sprečilo ponavljanje velikih protesta pre nekoliko nedelja, a drugo je smirivanje onih koji nisu rado prihvatili nedavno postavljanje izraelske zastave na zgradi vlade.

Prema medijima, antivladini demonstranti u petak su dali vladi nedelju dana da podnese ostavku ili će se sledećeg petka suočiti sa masovnim “ustankom” čiji je cilj održavanje vanrednih izbora . Ultimatum je objavljen pošto se najnoviji nedeljni “biciklistički protest” poklopio sa događajem koji je pokrenuo pokret za slovenačku palestinsku zajednicu, a mnogi demonstranti mahali su palestinskim zastavama.

Prema izveštaju novinskog portala vvv.rtvslo.si, na protest odranom na trgu ispred zgrade parlamenta, bilo je nekoliko stotina ljudi, po nezvaničnim procenama.

Provladini mediji pišu da su “slovenački radikalni ljevičari ponovo protestovali ispred slovenačkog parlamenta protiv vlade desnog centra Janeza Janše i zatražili njegovu ostavku. Pridružili su im se Palestinci koji žive u Sloveniji i azilanti iz Palestine, besni što je slovenačka vlada na svoju zgradu okačila izraelsku zastavu u znak solidarnosti sa napadnutim Izraelom. Slovenci su bili šokirani što su se Palestinci usred strane zemlje koja ih je prihvatila usudili da polude i okrenu centar Ljubljane, glavni grad Slovenije, u islamski centar“.

Portal demokracija.eu kaže da je, ubrzo nakon protesta, ispaljeno nekoliko hitaca ispred Jevrejskog centra u Ljubljani. Niko nije povređen, a policija i dalje istražuje slučaj.

Demonstranti su najavili da će protest, ukoliko vlada ne podnese ostavku, biti još masovniji od onog koji je održan 27. aprila, a kome je, prema policijskim procenama, prisustvovalo oko 10.000 ljudi.

“Vreme je za prevremene izbore! Vreme je da zaustavimo ovaj voz koji juri u provaliju i pre nego što počnemo da predsedavamo EU”, navodi se u pozivu grupe koja organizuje protest.

Najavili su da će na protestu sledećeg petka učestvovati biciklisti, sindikati, studenti, penzioneri, mladi, ljudi iz akademske i kulturne sfere, ekološke nevladine organizacije, marginalizovane grupe, muzičari i umetnici.