Slovenija: Diplomate započele dvodnevne konsultacije

Slovenija: Diplomate započele dvodnevne konsultacije

Slovenačke diplomate započele su danas na Brdu kod Kranja dvodnevne konsultacije, usmerene prvenstveno na predsedavanje Savetom Evropske unije u drugoj polovini godine. Ministar spoljnih poslova Anže Logar očekuje razgovore o tome kako da se na najbolji način iskoristi program predsedavanja. „Naredni meseci biće veoma izazovni za sve nas“, naglasio je šef slovenačke diplomatije.

Kako je rekao, Slovenija je  dobro pripremljena za predsedavanje Savetom Evropske unije, koje će preuzeti 1. jula. „Stoga danas i sutra nećemo razgovarati toliko o samom predsedništvu, već pre o tome kako da sprovedemo svoje stavove i svoja opredeljenja iz spoljnopolitičke strategije i programa našeg predsedavanja, i kako da poboljšamo ishod svog predsedavanja“, rekao je Logar.

Logar je među najvažnijim temama istakao konferenciju o budućnosti Evropske unije i napretku zemalja zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, posebno početku pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom. „Pred nama je mnogo zahtevnih pitanja, i moraćemo da zasučemo rukave“, rekao je ministar okupljenim diplomatama.

Sprovođenje programa predsedavanja biće tema današnjeg prvog panela. Učesnici će se fokusirati i na pitanje kako i gde treba ići slovenačka spoljna politika,što će biti tema drugog panela.

Profesor Boštjan Udovič razgovaraće na trećam panelu sa diplomatama o budućnosti Evropske unije i šire Evrope. Četvrti panel će biti posvećen Indo-pacifičkom regionu, koji, prema Logaru, postaje glavna tema trenutnih međunarodnih odnosa. Diplomati će se u popodnevnim časovima obratiti i predsednik Republike Borut Pahor, a u utorak premijer Janez Janša.

Među izazovima koji slovenačku diplomatiju očekuju u bliskoj budućnosti, Logar je istakao primenu digitalnog sertifikata i objedinjavanje mera na granicama. Takođe je istakao “ponovni porast broja slovenačkih državljana u inostranstvu, kojima će naša pomoć s vremena na vreme biti potrebna”.

Takođe je analizirao odnose sa susedima i naglasio da su ekonomski odnosi i razvoj infrastrukturnih veza bili u prvom planu. Ovo može pomoći u prevazilaženju nekih nerešenih problema, uveren je Logar.

Posebno je naglasio inicijativu Slovenije sa Italijom i Hrvatskom za zajedničko upravljanje Jadranom. Slovenija će morati da nastavi da posvećuje posebnu pažnju ovom području, upozorio je Logar.