Slovenija dozvolila okupljanja i ugostiteljske usluge na otvorenom

Slovenija dozvolila okupljanja i ugostiteljske usluge na otvorenom

Kako situacija s pandemijom u Sloveniji stagnira poslednjih dana, Vlada je odlučila da ublaži najdiskutabilnije mere – zabrane okupljanja i rad na otvorenom za ugostiteljstvo.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova, od ponedeljka će se ukinuti višemesečna zabrana okupljanja, te će biti dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi. Odluka kaže da će do 100 ljudi moći da se okupi na organizovanim skupovima napolju i u zatvorenom prostoru. Moraće se pridržavati sigurnosnih preporuka.

Na okupljanjima na otvorenom, učesnici će morati da drže udaljenost od 1,5 metra. Štaviše, jedna osoba ili članovi jednog domaćinstva moći će biti na 10 kvadratnih metra prostora. Ako su ovi uslovi ispunjeni, maske neće biti potrebne. Maske će i dalje biti obavezne na zatvorenim skupovima, koji će biti ograničeni na jednu osobu ili članove jednog domaćinstva na 30 kvadratnih metara.

Vlada je odlučila da ukine zabranu javnog okupljanja nakon što je Ustavni sud stavio ovu zabranu “na čekanje” pre nekoliko dana.

Takođe, Vlada je odlučila da dozvoli otvaranje usluživanja na otvorenom za ugostiteljstvo u osam od 12 statističkih regija u zemlji. U svim regionima, osim u jednom, otvaranje dolazi nakon skoro šest meseci. Odluka će stupiti na snagu u regionima Pomurja, Podravja, Koroške, Zasavske, Gorenjske, Goriške i Obalno-Kraške.

Objekti će moći da opslužuju goste na otovorenom između 7 i 19 sati. Postavljeni su brojni uslovi, uključujući nedeljna testiranja osoblja.

Stolovi će morati biti udaljeni najmanje tri metra, a za jednim stolom dozvoljeno je najviše četiri osobe.

Osim kratkog perioda u martu, kada je u Podravju, Jugoistočnoj Sloveniji i Primorsko-Notranjskoj bilo dozvoljeno posluživanje na otvorenom, ugostiteljski objekti u Sloveniji nisu smeli da uslužuju goste od 23. oktobra 2020. godine.

Međutim, bilo im je dozvoljeno da pružaju usluge prevoza i dostave, a poslovne usluge takođe su dozvoljene pod određenim uslovima.

U nedelju je Vlada objavila da je bilo šest smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-om, a potvrđeno je 478 slučajeva infekcije koronavirusom, a 18,2% testova vratilo se pozitivno.

Epidemiološka situacija se nastavlja poboljšavati, dok broj pacijenata u bolnicama stagnira i ostaje relativno visok.

U bolnicama je 631 pacijent, od kojih je 153 na odelenjima intenzivne nege, broj aktivnih slučajeva pao je ispod 12.000, a sedmodnevni pokretni prosek dnevnih infekcija smanjen je na 795. Do sada je bilo ukupno 4.159 smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-om, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema poslednjim podacima, do sada je vakcinisano 17,7% stanovništva. Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) rekao je da očekuje da će moći da vakciniše više od polovine stanovništva starosti od 60 do 70 godina do prvih dana sledeće nedelje nakon što je više od polovine stanovništva starijeg od 70 godina već bilo vakcinisano.