Slovenija: Dronovi će kontrolisati granicu sa Austrijom

Slovenija: Dronovi će kontrolisati granicu sa Austrijom

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na konferenciji o migracijama razgovarao sa austrijskim kolegom Karlom Nehammerom, Slovenija i Austrija dogovorile su se da isprobaju zajednički nadzor zajedničke granice koristeći tehnologiju poput kamera i bespilotnih letelica.

Test će “ispitati mogućnost efikasne saradnje u zajedničkom nadzoru granice i prebacivanja tih praksi na slovenačko-hrvatsku granicu, koja je podložnija migracijskim pritiscima”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Do susreta je došlo na konferenciji o migracijama na kojoj su učestvovali ministri unutrašnjih poslova 18 zemalja na kojoj je odlučeno da se postavi platforma za borbu protiv ilegalnih migracija na balkanskoj ruti.

Platforma sa sjedištem u Beču olakšat će koordinaciju u četiri segmenta: nadzor granice, povratak migranata koji nemaju pravo na azil, borba protiv krijumčara migranata i stvaranje bržih i efikasnijih procedura za azil.

Hojs je izrazio zabrinutost zbog situacije koja se tiče migracija, za koju je rekao da je slična 2015. S obzirom na zloupotrebe postupka azila, on je apelovao na ministre da „ispitaju svoj sistem azila i iskoriste metode za sprečavanje zlostavljanja“.

“U prošlosti je Slovenija usvojila nekoliko mjera koje sada pojačavamo. Promjene kaznenog zakona su spremne, a mi mijenjamo zakon o strancima i zakon o međunarodnoj zaštiti da bi postupci postali efikasniji”, kazao je Hojs.

Hojs je takođe naglasio da je zaštita spoljnih granica bila presudna u upravljanju migracijama preko zapadnog Balkana.

“Obaveza koju ćemo dati u zajedničkoj izjavi – da će zemlje u većoj meri podržati zemlje članice na spoljnoj granici EU – je, dakle, još važnija. Slovenija je definitivno spremna da to učini ravnomerno u većem obimu nego do sada “, citiran je ministar.

Hojs je održao nekoliko bilateralnih sastanaka na marginama konferencije, uključujući nemačkog ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera i šeficu Evropske kancelarije za podršku azilu Ninu Gregori.