Slovenija: Drugi sastanak ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja EU i zemalja Zapadnog Balkana

Slovenija: Drugi sastanak ministara za zapošljavanje i socijalna pitanja EU i zemalja Zapadnog Balkana

Zapadni Balkan će, uz podršku Evropske unije, povećati integraciju mladih na tržište rada. Na sastanku sa kolegama iz EU na Brdu kod Kranja u Sloveniji, održanom 8. jula 2021. godine, predstavnici Zapadnog Balkana obavezali su se na postepeno uspostavljanje, sprovođenje i unapređenje šeme garancija za mlade.

Nicolas Schmit, evropski komesar za radna mesta i socijalna prava, naglasio je: „Nezaposlenost mladih predstavlja problem i u EU i na Zapadnom Balkanu, pa moramo nastaviti da sprovodimo efikasne mere politike koje će mladim ljudima pomoći da uđu na tržište rada. Drago mi je što su se predstavnici Zapadnog Balkana obavezali da će uspostaviti i primeniti šemu garancija za mlade po modelu EU. Mladi od nas očekuju rešenja i ne smemo ih razočarati. Našim partnerima na Zapadnom Balkanu želimo puno uspeha u ovome.”

“Šema garancija za mlade pokazala se efikasnim alatom za promociju integracije mladih na tržište rada u Evropskoj uniji. U Sloveniji se efikasno primenjuje od 2014. Uspostavljeni režim primene donosi dobre rezultate, posebno postizanje udela mladih koji nisu u sistemu obrazovanja. Podrška iz Evropskog socijalnog fonda je ključna za postizanje rezultata, a EU je spremna da pruži podršku Zapadnom Balkanu putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć“, rekao je Janez Cigler Kralj, slovenački ministar rada, porodice, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti.

Sastanak je održan pod pokroviteljstvom slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije i organizovan je u saradnji sa Evropskom komisijom. Ministri i drugi predstavnici razgovarali su o zapošljavanju mladih, što je zajednički izazov za EU-27 i Zapadni Balkan. Mlade ljude širom Evrope teško je pogodila kriza Covid-19, koja je značajno uticala na njihovu integraciju na tržište rada, kao i na planove obrazovanja i obuke. Učesnici su razmenili mišljenja o strukturnim izazovima sa kojima se suočavaju mladi na tržištu rada, posebno u pogledu zelene i digitalne tranzicije.

Da bi se suočili sa ovim izazovima, ministri i drugi predstavnici složili su se da je bliska saradnja između EU i Zapadnog Balkana izuzetno važna. Što se tiče prioritetnih odgovora koji pomažu u promociji zapošljavanja mladih, saglasili su se da Evropski stub socijalnih prava pruža vodeće principe za delovanje, posebno da mladi imaju pravo na dalje obrazovanje, pripravništvo ili ponude za posao u roku od četiri meseca nakon što postanu nezaposleni ili završe školu. Šema garancija EU za mlade pokazala se efikasnom u borbi protiv nezaposlenosti i neaktivnosti mladih.

U tom kontekstu, ministri i partneri sa zapadnog Balkana odgovorni za zapošljavanje podržali su Deklaraciju o obezbeđivanju održive integracije mladih na tržište rada konkretnim merama za postepeno uspostavljanje, sprovođenje i unapređenje šeme za garancije za mlade. Za sprovođenje šeme potrebna je dodela državnih sredstava, a Evropska unija će finansijski podržati uvođenje inicijative kao lider u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan.