Slovenija: Država uvodi policijski čas – advokati ga smatraju neustavnim

Slovenija: Država uvodi policijski čas – advokati ga smatraju neustavnim

Nakon proglašenja epidemije COVID-19 na čitavoj teritoriji zemlje, slovenačka vlada uvodi privremeni policijski čas od 21:00 do 06:00 koji će na snagu stupiti u celoj državi počev od utorka kako bi se ograničilo širenje koronavirusa. Ograničenje za okupljanja smanjeno je sa deset na šest ljudi i uvedena je zabrana kretanja među statističkim regionima.

Međutim, postoji niz izuzetaka, poput onih koji se odnose na posao, vanredne situacije i usluge, porodičnu pomoć i poljoprivredne poslove.

Iako se vanredni izuzeci odnose i na policijski čas, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs naglasio je da su zabranjena sva okupljanja i događaji, uključujući verske službe i venčanja. Zabrane okupljanja izuzeti su samo članovi istog domaćinstva.

Javni prevoz neće biti zatvoren, biblioteke, muzeji i galerije takođe ostaju otvoreni.

Zdravstvena inspekcija može da izrekne novčane kazne u rasponu od 400 do 4.000 evra. Policija će takođe imati ovu moć nakon što peti antikorona zakonodavni paket stupi na snagu.

Ali, advokati ne žele da dozvole državi da ograniči slobodu kretanja. Advokati Andraž Teršek i Damijan Pavlin podneli su u utorak ujutro zahtev za ustavnu ocenu zabrane kretanja između regiona i policijskog časa, tvrdeći da su takve mere moguće samo ako se proglasi vanredno stanje.

Teršek na svom blogu kaže da je uveren da su uredbe i odredbe člana 39. Zakona o zaraznim bolestima neustavne.

“Ustav daje državi moć da “ograniči” pravo na slobodno kretanje unutar i širom zemlje. Takođe, za “ograničavanje” slobode kretanja u vezi sa napuštanjem zemlje i povratkom u nju. Ali za takvo ograničenje, država mora navesti neophodne razloge da je to „neophodno“, odgovarajuće i proporcionalno te da će postići legitiman cilj u javnom interesu: sprečiti, izlečiti ili sprečiti širenje zarazne bolesti širom zemlje. Istovremeno, Ustav to čini ne dajući državi moć da zabrani kretanje u zemlji i oko nje. Država može zabraniti kretanje u zemlji i oko nje samo ako proglasi vanredno stanje. U suprotnom mora da pribegne manje restriktivnim, blažim merama.” kaže Teršek.