Slovenija: Državni sekretar u MUP-u podneo ostavku zbog vožnje u pijanom stanju

Slovenija: Državni sekretar u MUP-u podneo ostavku zbog vožnje u pijanom stanju

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs prihvatio je ostavku Franca Breznika, državnog sekretara u Ministarstvu koji je uhvaćen u prebrzoj vožnji u pijanom stanju. “Ljudi moraju prihvatiti odgovornost za takve greške”, rekao je Hojs novinarima u četvrtak.

Breznik, poslanik vladajućih demokrata (SDS), vozio je automobil Ministarstva kad ga je još 2. aprila zaustavila patrola na Ljubljanskoj obilaznici.

Test inhalatorom pokazao je 0,44 miligrama alkohola po litri izdisanog vazduha, što je 0,20 mg iznad prihvatljive granice. Vozio je i 20 km / h iznad ograničenja brzine.

Hojs, koji je za incident saznao iz medija, rekao je da ga je vršilac dužnosti policijskog komesara Anton Travner uveravao da policija nije namerno ciljala Breznika.

Ministar je u sredu najavio da će proveriti ponašanje službenika, dok je u četvrtak rekao da se policija ponašala profesionalno.

Iako je dodao da je u Sloveniji bilo slučajeva gradonačelnika koji su i dalje služili uprkos tome što su uhvaćeni u vožnji pod dejstvom alkohola, Hojs je rekao da ga Breznik verovatno nije obavestio ranije jer „svi rade 16 ili 18 sati dnevno“. Breznik mu je rekao da je planirao da mu to saopšti na sastanku ovog petka.

Hojs je u međuvremenu zbunjen što policija radije priču prvo deli sa medijima. “Očigledno je da su određeni policajci više poštuju novinare nego rukovodstvo,” rekao je on.

Breznik je juče izjavio komercijalnoj televiziji POP TV da se sastao sa predstavnicima kompanije Derbi, najvećeg uvoznika egzotičnog voća u Sloveniji, da za svoj rodni grad Lenart obezbedi donaciju za humanitarne organizacije. Rekao je da je na sastanku popio dva alkoholna pića.

Okolnosti su izazvale pažnju, jer je Derbi, čiji je vlasnik Izet Rastoder, navodno u januaru bio pod istragom trgovine ilegalnim drogama.

Kokain je pronađen u slovenačkoj pošiljci banana, a kompanija negira učešće.

Dok su mediji izveštavali da je kokain pronađen među bananama koje je isporučio Derbi, Rastoder je rekao da je žrtva kriminalnog kartela. Kompanija je izdala saopštenje u kome se navodi da osumnjičeni, koji su uhapšeni, nisu povezani sa Derbijem i da dostupni podaci pokazuju da Rastoder nije bio predmet istrage.

Slučaj Breznik je daleko od toga da je to prvi incident sa vožnjom pod uticajem alkohola u koji su umešani visoki zvaničnici Slovenije.

Na listi se nalazi bivši ministar lokalne uprave Henrik Gjerkeš koji je podneo ostavku 2010. godine nakon što je uhvaćen sa 0,64 mg / L, bivši šef Nacionalnog istražnog biroa (NBI) Bruno Blažina koji je otišao sa vlasti 2013. godine nakon što se zaleteo u vozilo za održavanje puteva tokom vožnje u pijanom stanju, i bivša ambasadorka u BiH Nataša Vodušek koja je odslužila devet meseci zatvora nakon što je teško povredila muškarca tokom vožnje u pijanom stanju 2008. godine.