Slovenija: Dva tužioca tužila Vladu

Slovenija: Dva tužioca tužila Vladu

Slovenački tužioci Tanja Frank Eler i Matej Oštir podneli su još jednu tužbu protiv Vlade zbog njene odluke da ih ne imenuje evropskim delegiranim tužiocima Slovenije. Njih je za ove pozicije predložilo Ministarstvo pravde a nakon provera u Tužilačkom savetu.

Upravni sud u Ljubljani saopštio je u četvrtak da je tužbu primio u sredu i da će je prioritetno obraditi tokom letnje pauze.

Frank Eler i Oštir takođe su zatražili od suda da ukine vladinu odluku od 27. maja da se formalno ne upozna sa njihovim imenovanjem za delegirane tužioce.

Upoznavanje Vlade sa kandidatima poslednji je preduslov pre nego što država pošalje njihova imena Evropskom javnom tužilaštvu.

Ovo je drugi put da ovaj par tuži Vladu sudu, međutim, sud je prvu tužbu odbio pre više od mesec dana tvrdeći da je podneta prerano, odnosno pre nego što su tužioci primili odluku Vlade o njihovom neimenovanju.

Mediji su izvestili da su od tada tužioci primili odluku Vlade, pa su se stekli uslovi za podnošenje tužbe.

Ministarstvo pravde je od objavilo novi poziv za podnošenje prijava, ali su se na njega prijavili samo Frank Eler i Oštir.

U okviru prvog poziva, koji je Vlada poništila u maju, Tužilački savet predložio je samo dva kandidata za dva mesta, dok je Vlada tvrdila da je trebalo da predloži tri kandidata za svako mesto, ili ukupno šest, kako bi izbor bio pravno valjan.

Prema izveštajima medija, dva kandidata se ne dopadaju premijeru Janezu Janši jer su u prošlosti bili uključeni u istrage o njegovoj imovini.

Evropsko javno tužilaštvo pokrenuto je 1. jula radi istrage potencijalnih prekršaja ili prevara u trošenju sredstava EU. U njemu učestvuju 22 zemlje.