Slovenija: EBRD projektuje -5,5% za slovenačku privredu

Slovenija: EBRD projektuje -5,5% za slovenačku privredu

Prema projekcijama EBRD-a, slovenačka privreda bi ove godine mogla pasti za 5,5% zbog pandemijom koronavirusa, pre nego što se oporavi i poraste od 5% u 2021. godini. EBRD napominje da je to najmanje pesimistički izgled za zemlju među institucijama koje su već revidirale svoje prognoze u vreme krize.

U poslednjim ekonomskim procenama, Evropska banka za obnovu i razvoj sa sedištem u Londonu smanjila je prognozu za BDP Slovenije iz novembra 2019. godine, kada je prognozirala rast od 2,8% u ovoj godini, za 8,3 procentnih poena.

Ostali domaći i međunarodni prognostičari koji su već revidirali svoje procene, uključujući faktor uticaja pandemije, očekuju dublji pad u privrednoj aktivnosti Slovenije u ovoj godini, u rasponu između 6,2% i 16,1% prognoze centralne banke, do 7% Evropska komisija, 8% od MMF-a i 8,1% smanjenja koje je projektovala vladina “think-tank” IMAD agencija.

EBRD očekuje da će pad proizvodnje „u velikoj meri biti podstaknut značajnim padom izvoza robe, koji učestvuje sa više od 80%“. “Slovenija je među zemljama EBRD-a koja su najviše integrisana u globalne lance vrednosti”, kaže se u izveštaju.

Institucija tako otkriva da će ekonomski oporavak Slovenije u velikoj meri zavisiti od ponovnog otvaranja ekonomija širom Evrope i širom sveta, kao i ublažavanja ograničenja kod kuće i postepenog povratka u normalu tokom druge polovine godine.

EBRD je smanjio izglede za ceo region, obuhvatajući centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, severnoafričke zemlje i Tursku, za 6,5 procentnih poena da bi prognozirao smanjenje od 3,5% u 2020. godini. Oporavak u oblik rasta od 4,8% sledi naredne godine.

Institucija je naglasila da prognoze za region i pojedine zemlje uključuju visok nivo neizvesnosti, jer su kretanja u potpunosti nepredvidiva. U svetlu ovog neviđenog šoka, glavna ekonomistka EBRD-a Beata Javorcik pozvala je zemlje da ne posežu za nacionalističkim i protekcionističkim rešenjima.

Prognoza EBRD-a oslanja se na očekivanje normalizacije situacije u drugoj polovini godine. Ako se ograničenja preduzeća i javnog života nastave mnogo duže nego što se očekivalo, ovogodišnja recesija će biti mnogo dublja i proći će godine prije nego što se BDP vrati na nivoe krajem 2019. godine