Slovenija: Ekonomski oporavak moguć do 2022. godine

Slovenija: Ekonomski oporavak moguć do 2022. godine

Umesto smanjenja od 7,6% na godišnjem nivou koji je predviđen na leto, makroekonomski prognozer slovenačke vlade IMAD (Institut za makroekonomske analize i razvoj Republike Slovenije) sada očekuje smanjenje ekonomije za 6,7% za ovu godinu.

Međutim, upozorava da je neizvesnost i dalje velika.

U svojoj jesenjoj prognozi, objavljenoj juče, IMAD je rekao da se očekuje da će ekonomska aktivnost dostići nivo pre pandemije do 2022. godine, ali samo pod pretpostavkom da ne bude nove blokade koja utiče na određene aktivnosti.

„Ako bi se to dogodilo ove godine, kontrakcija bi se ubrzala za dva procentna poena, dok bi bankroti i veća nezaposlenost usporili oporavak u narednim godinama“, napisala je direktor IMAD-a Maja Bednaš.

Nadogradnja projekcije BDP-a potkrepljena je povoljnijim prognozama glavnih slovenačkih trgovinskih partnera, usvajanjem sporazuma o oporavku EU i poboljšanjem pokazatelja poverenja od maja do jula.

Ekonomska aktivnost je već ubrzana, ali IMAD upozorava da neće biti jednaka u svim industrijama.

Očekuje se da će se izvoz i uvoz ove godine smanjiti po dvocifrenim stopama, pre nego što se oporavi po stopi nešto ispod 10% 2021. i nešto manje od 7% 2022. godine.

Očekuje se da će se privatna potrošnja ove godine smanjiti za 6,6%, a porasti za 4,7% 2021. i 3% 2022. godine.

Očekuje se da će stopa nezaposlenosti, za koju se predviđa da će ove godine dostići 9,1%, blago porasti 2021. godine, pre nego što će pasti na 8,5% 2022. godine.

Predviđa se da će bruto zarade rasti tokom čitavog trogodišnjeg perioda.

I dok naglašava da je nesigurnost i dalje velika, IMAD smatra da bi oporavak mogao da se ubrza i iznad trenutnih predviđanja u slučaju da se vakcina široko koristi ili novi koronavirus održivo zaustavi na drugi način.

IMAD pretpostavlja da su podsticajne mere u Sloveniji “značajno ublažile” posledice pandemije. Bez njih bi smanjenje bilo tri procenta boda dublje.

Prognozira se da će slovenačka ekonomija sledeće godine porasti za 5,1%, a 2022. za 3,7%, jer se očekuje oporavak svih komponenti BDP-a, dok se državna potrošnja smanjuje.

Predviđa se da će se investicije, izvoz, uvoz i privatna potrošnja vratiti na nivo pre krize 2022. godine.

Vlada Slovenije je o prognozi obaveštena na sednici u sredu i uključiće projekcije u svoje budžetske planove za naredne dve godine.