Slovenija: Erjavec povukao kandidaturu za kandidata za premijera

Slovenija: Erjavec povukao kandidaturu za kandidata za premijera

Lider DeSUS-a Karl Erjavec povukao je svoju kandidaturu za imenovanje za premijera sve dok svi poslanici ne budu mogli da rade u normalnim uslovima, kaže se u saopštenju za štampu objavljenom na web lokaciji slovenačke Narodne skupštine. Potez dolazi nakon što je nekoliko poslanika zaraženo koronavirusom i neće moći lično da glasaju. Poslaničke grupe razmatraju šta da rade u ovoj situaciji, ali čini se da je opoziciona inicijativa završena. Ako kasnije žele da obnove predlog za izglasavanje nepoverenja, moraju prikupiti nove potpise.

Brzi test na antigen pokazao je da je Matjaž Han, lider poslaničke grupe opozicionih Socijaldemokrata (SD), zaražen koronavirusom nakon što je stručnjak koji radi za poslaničku grupu u subotu dobio pozitivan rezultat testa. Još jedan poslanik SD, Matjaž Nemec, još uvek čeka rezultat testa, nakon što je bio u kontaktu sa direktorom obaveštajne agencije SOVA Janezom Stušekom, koji je tokom vikenda testiran pozitivno.

Han i Nemec mogu biti važni glasovi za izglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše. Ranije je predsednik slovenačkog parlamenta Igor Zorčič odbio pozive da se glasanje odloži zbog mogućih infekcija koronavirusom.

Prema zakonu, rok za glasanje je najkasnije sedam dana od podnošenja predloga. U praksi to znači da će petak biti poslednji dan, a sreda je bila obeležena kao prvi dan vanredne sednice parlamenta.

Ali, u ovakvim slučajevima, poslanici moraju biti lično prisutni u parlamentu na tajnom glasanju. Prošlog petka, kada je opozicija podnela zahtev za posebnu sednicu parlamenta, Erjavec je prikupio 42 potpisa. Za uspešan rezultat, opozicija mora da ima 46 glasova. To znači da u ovoj situaciji opozicija već ne može računati na najmanje jedan, a možda i dva glasa, Hana i Nemeca.

Nedavno je DESUS izašao iz vladajuće koalicije, jer, kako su rekli, se ne slažu sa strankom Janša SDS oko vladinog postupanja sa pandemijom COVID-19, ugrožavanjem slobode medija i stavljanjem na stranu Mađarske i Poljske u sporovima u Evropskoj uniji oko demokratskih standarda u tim zemljama.