Slovenija: EU neće priznati novu vladu Avganistana, kaže Borrell

Slovenija: EU neće priznati novu vladu Avganistana, kaže Borrell

Na međuparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, koja je organizovana u okviru slovenačkog predsedavanja EU, u četvrtak su se čuli pozivi na jedinstven i aktivan pristup bloka globalnim izazovima.

Predsednik Narodne skupštine Slovenije Igor Zorčič rekao je da nijedna država članica nema mogućnost da se sama pozabavi globalnim pitanjima poput terorizma ili pandemije.

Predsednik Nacionalnog saveta Alojz Kovšca rekao je da je zajednički odgovor na krize takođe izraz solidarnosti između država članica.

Kako su mediji izvestili, slovenački predsednik Borut Pahor istakao je važnost brzog i efikasnog reagovanja EU. On je dodao da je to moguće samo ako se integracija produbi i ojača autonomija EU. “Ako EU ostane samo zajednica nacionalnih država, njena moć i privlačnost će oslabiti”.

Prema Pahorovim rečima, EU ima odgovornost da ublaži sukobe širom sveta. Avganistan je jedan od takvih sukoba i predstavlja jedan od najvećih izazova zajedničke spoljne i bezbednosne politike bloka.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, složio se da bi avganistanska kriza mogla biti katalizator koji jača spoljnu politiku bloka.

Borel je naglasio da EU neće priznati novu vladu Avganistana, ali je rekao da je ipak potrebno uključiti se u razgovore i koordinaciju, posebno o humanitarnoj pomoći jer se Avganistan suočava sa “humanitarnom krizom biblijskih razmera”.

I Pahor i Borrell rekli su da strateška otpornost EU mora da prođe kroz opšte poboljšanje u smislu jačih odbrambenih i sajber bezbednosti, digitalne autonomije i bezbednosti kritične infrastrukture.

Na hibridnoj konferenciji učestvuju delegacije parlamenata iz EU, država članica i članica NATO -a. Konferencija takođe uključuje panele o spoljnopolitičkim prioritetima bloka, ulozi spoljne politike EU u multipolarnom svetu i regionalnom partnerstvu sa Zapadnim Balkanom.