Slovenija: EU treba unaprediti mehanizam upravljanja krizom, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova

Slovenija: EU treba unaprediti mehanizam upravljanja krizom, rekao je slovenački ministar spoljnih poslova

“Uvek je izazov održavati događaj duže od samo nekoliko godina, a korisno je videti kako događaj raste i postaje važan. Iz godine u godinu Strateški forum Bled dokazuje svoju vrednost i potencijal, tako da jednostavno moram iskoristiti ovu priliku da zahvalim svim pojedincima, institucijama i partnerima koji su omogućili 15 izdanja Foruma“, rekao je slovenački premijer Anže Logar na ceremoniji otvaranja Strateškog foruma Bled.

Pre godinu dana, dodao je, ovaj forum se fokusirao na izazove globalnoj stabilnosti, održivom razvoju i ekonomskom napretku. Mogućnost pandemije da zaustavi svet sadržana je u distopijskim romanima i filmovima o blockbusterima.

„Nova normalnost“ je fraza kojom, prema Logaru, „pokušavamo da opišemo ogromne promene koje se neprestano dešavaju – od međunarodne politike do potpuno ličnih odluka poput toga da li se pozdravljam laktom sa starim prijateljem ili radije ostajem distanciran“.

“Ekonomski i trgovinski odnosi postali su zategnuti, konkurentniji, protekcionistički i nepredvidivi. Pojmovi samodovoljnosti i ekonomske nezavisnosti postaju sve jači. Postoji opasnost od čisto transakcijskog pristupa međunarodnim odnosima. U mnogim krugovima globalizam je postao prokletstvo,” rekao je Logar.

Prema njegovim rečima, pretnje su takođe postale hibridne, polako prodirajući u demokratske procese. “Preselili su se u sajber sferu – hakiranje nije samo hobi za avanturističke tinejdžere, to je novi oblik međunarodnog ratovanja. A takozvani “deepfake” koji je proizveo neki aktivista može potencijalno izazvati čak i međunarodni sukob”.

EU bi trebalo da poboljša svoje mehanizme upravljanja krizama kako bi bolje odgovorila na krize i izazove koji proizlaze iz pandemije, sajber pretnji ili demografske dinamike. EU bi trebalo da poveća otpornost na migracione pritiske, prouzrokovane sukobima i klimatskim promenama.

“Trebalo bi da se fokusiramo na zaštitu naših demokratija, vrednosti i sloboda, istovremeno uvažavajući različita istorijska iskustva. Istovremeno, Slovenija čvrsto veruje da nastavak procesa proširenja EU prema zemljama zapadnog Balkana treba da bude deo vizija Unije koja zrači svojom privlačnom snagom “, naglasio je on.

“Zaista nas ohrabruje snažni sporazum o sledećem višegodišnjem finansijskom okviru i, što je još važnije, o Fondu za oporavak. Dokazuje da su politička volja, zajednički interes i vodeći princip koristi za sve jaki kao i uvek i da to EU može da postigne kada je pod pritiskom. Ali, mi bismo trebali biti u mogućnosti da budemo efikasni i onda kada nismo izloženi takvim pritiscima”.

“Da rezimiramo: današnji post-COVID svet može izgledati drugačije. Ali promene nisu iznenađenje – virus nam je upravo pomogao da ih sagledamo u jasnijem, mada vrlo bolnom svetlu. Želim da odam poštu za više od 800.000 žrtvi virusa širom sveta. Oni su poziv na uzbunu koji jednostavno moramo čuti. Moramo ga videti kao podsticaj za prilagođavanje, inventivnost i pronalaženje zajedničkog interesa sa najbližim i najpouzdanijim partnerima”, rekao je, između ostalog, Logar.