Slovenija: EU upozorava Sloveniju na obavezu pomoći avganistanskim izbeglicama

Slovenija: EU upozorava Sloveniju na obavezu pomoći avganistanskim izbeglicama

EU tvrdi da Unija i zemlje koje su učestvovale u misiji NATO -a u Avganistanu imaju dužnost da se brinu o Avganistancima koji su u opasnosti nakon talibanskog preuzimanja zemlje, rekao je u utorak portparol Evropske komisije Eric Mamer komentarišući nedavnu izjavu premijera Janeza Janše.

U objavi na Tviteru u nedelju, Janša je napisao da EU “neće otvoriti nikakve ‘humanitarne’ ili migracijske koridore prema Avganistanu” ili dozvoliti ponavljanje 2015. “Pomoći ćemo samo pojedincima koji su nam pomagali tokom NATO -a misije i država članica EU koje štite našu spoljnu granicu“.

Mamer se pozvao na nedavne izjave predsednice Komisije Ursule von der Leyen da „EU, kao i sve zemlje koje su učestvovale u misiji NATO -a u Avganistanu, imaju dužnost da se pobrinu za sve ljude koji su u posebnom riziku zbog novonastale situacije u Avganistanu, na primer, novinari, zagovornici ljudskih prava, sudije i advokati, i uopšte žene i mlade devojke “.

Objašnjavajući otvaranje kanala i mogućnosti preseljenja za Avganistance u sukobu, Mamer na pitanje STA da li Janšin stav odgovara stavu Komisije rekao da “govorimo o tim grupama”.

Mamer je takođe istakao napore koji će biti potrebni kako bi se osiguralo da se svi Avganistanci koji su raseljeni zbog sukoba mogu bezbedno vratiti kući. Kako bi to omogućila, Komisija naglašava potrebu za radom sa zemljama u regionu, rekao je on.

Odgovarajući na Janšin post na Tviteru, predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli rekao je u nedelju da “nije na sadašnjem predsedavanju Savetom EU da govori šta će EU učiniti”. Pozvao je Janšu da o tom pitanju razgovara sa evropskim institucijama kako bi one odlučile šta bi trebalo da budu sledeći koraci.

Janšin stav, kako se navodi, podržavaju samo dve članice EU – Mađarska i Austrija, izvestio je u ponedeljak nemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Većina drugih država članica i čelnici institucija EU želeli bi sprečiti ponavljanje migracijskog talasa iz 2015. godine, ali su istovremeno spremni proširiti krug ljudi kojima je potrebna zaštita, navodeći moralnu odgovornost i obaveze iz programa preselenja.

Prema nedavnoj izjavi ministra inostranih poslova Anžea Logara, Slovenija je spremna da prihvati Avganistance koji su radili sa slovenačkim vojnicima u Avganistanu, kao i još pet drugih.