Slovenija: FM Logar sastao se sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom

Slovenija: FM Logar sastao se sa američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom

Ministar spoljnih poslova Slovenije i američki državni sekretar, Anže Logar i Mike Pompeo, pokrenuli su u ponedeljak u Vašingtonu novi, nadograđeni oblik strukturiranog bilateralnog dijaloga. Logar je naglasio važnost ovog strateškog dijaloga i rekao da će se nastaviti sa sledećom američkom administracijom.

Glavna svrha posete je, kako je slovenačka vlada rekla u saopštenju za štampu, dalje jačanje odnosa između Slovenije i SAD-a, istorijskih prijatelja, strateških partnera i NATO saveznika.

Na bilateralnom sastanku u ponedeljak popodne, ministar Logar i sekretar Pompeo izrazili su zadovoljstvo odnosima dve zemlje, koji su nedavno dovedeni na viši nivo. Dve vlade su ojačale saradnju u brojnim oblastima, a produbljeni odnosi ogledaju se u drugom sastanku ministara u poslednja četiri meseca.

U tom svetlu, zvanično su pokrenuli novi, nadograđeni oblik strukturiranog bilateralnog dijaloga – Strateški dijalog. Prva runda strateških razgovora održana je u Ministarstvu spoljnih poslova, a vodili su je politički direktor slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Jernej Muller i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Boise.

Ministar Logar i sekretar Pompeo potvrdili su posvećenost obe zemlje sprovođenju savezničkih odluka, posebno u pogledu podele tereta.

Ocenili su bilateralnu ekonomsku saradnju kao dobru, ali sa velikom neiskorišćenim potencijalom. Američka strana je podvukla geostrateški značaj Luke Koper, otvarajući mogućnosti u infrastrukturi i logistici. Obe zemlje zauzimaju proaktivan pristup u informacionim i komunikacionim tehnologijama, digitalizaciji i veštačkoj inteligenciji.

Ministar Logar i sekretar Pompeo istakli su blisku saradnju dveju zemalja u okviru regionalnih foruma, uključujući Inicijativu za tri mora i Partnerstvo za transatlantsku energetsku saradnju.

Ministar Logar izrazio je punu podršku Slovenije jačanju transatlantskog partnerstva između EU i SAD, koje sada, u promenjenim globalnim okolnostima, ima još veću težinu nego ranije. Jedan od slovenačkih prioriteta je takođe sveobuhvatna saradnja u rešavanju pandemije COVID-19 i njenih posledica.

“Ministar Logar upoznao je sekretara Pompea sa pripremama za slovenačko predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine. U toj ulozi Slovenija će nastaviti da neguje bliske odnose između EU i SAD. Nadalje, Slovenija veruje da godina 2021 je pravo vreme za održavanje samita EU i SAD“, istaknuto je u saopštenju za štampu.

Ministar Logar i sekretar Pompeo nastavili su razmenu mišljenja o aktuelnim pitanjima i regionalnim izazovima, uključujući zapadni Balkan, odnosima sa Rusijom i Kinom i situaciji na Bliskom istoku.