Slovenija: Francuski ministar spoljnih poslova u službenoj dvodnevnoj poseti

Slovenija: Francuski ministar spoljnih poslova u službenoj dvodnevnoj poseti

Francuski ministar za Evropu i spoljne poslove Jean-Ives Le Drian boravi u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Sloveniji na poziv slovenačkog ministra spoljnih poslova Anžea Logara.

Zvanična poseta ministra Le Driana potvrđuje zajednički interes Slovenije i Francuske za dalje jačanje strateškog partnerstva između dve zemlje. To je od posebnog značaja u svetlu njihovog uzastopnog predsedavanja Savetom EU, pošto će Slovenija u prvoj polovini 2022. predati stolicu predsedavajućeg Francuskoj.

“U razgovorima sa francuskim kolegom, ministar Logar naglasio je interes slovenačke vlade za unapređenje bilateralne saradnje u političkoj, ekonomskoj i drugim sferama. Francuska je glavni ekonomski partner Slovenije, s obimom trgovine koji prelazi tri milijarde EUR, a automobilska industrija je od strateškog značaja za obe zemlje. Ministri su naglasili potrebu za evropskim strateškim suverenitetom u ključnim oblastima i pozvali na dalje produbljivanje bilateralnih ekonomskih odnosa,” saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Slovenija.

U razgovorima je ponovo potvrđeno da Slovenija i Francuska dele mnoge poglede na aktuelna evropska i međunarodna pitanja. Obe zemlje su odlučni zagovornici efikasnog multilateralizma i visoko na dnevni red stavljaju napore EU za rešavanje zdravstvene krize, obezbeđivanje brzog ekonomskog oporavka, garantovanje bezbednosti građana EU, jačanje politika EU u određenim oblastima i njenu snažnu ulogu u svetu . Slovenija i Francuska bliski su saveznici u borbi protiv klimatskih promena i međunarodnog terorizma i imaju slična gledišta o načinu rešavanja svetske krize. Uzastopna predsedništva Savetom EU pružaju odličnu priliku za još bližu saradnju dve zemlje.

Ministri Logar i Le Drian posvetili su posebnu pažnju Konferenciji o budućnosti Evrope, koja treba da počne ove jeseni, nastaviće se tokom slovenačkog predsedavanja i koja će biti zaključena u vreme francuskog predsedavanja. Konferencija će pružiti građanima EU priliku da oblikuju budućnost Unije.

Ministri su se takođe dotakli situacije u zemljama zapadnog Balkana i procesa proširenja EU, što je – kako su se oba ministra složila – glavni podsticaj zemljama kandidatima za hitno sprovođenje neophodnih reformi. Takođe su pozvali na nastavak zajedničke akcije EU u cilju rešavanja pitanja migracija, zajedničkog sistema azila i efikasnog funkcionisanja šengenskog prostora.

Ostale teme razgovora uključivale su aktuelna međunarodna pitanja, naime situaciju u istočnom Mediteranu, Belorusiji i Libanu.

Ministar Le Drian danas učestvuje na 24. Konsultacijama slovenačkih diplomata na Brdu pri Kranju kao istaknuti strani gost. Njegovo učešće je od posebnog značaja u kontekstu slovenačkih priprema za predsedavanje Savetom EU.