Slovenija: Fraport Slovenija deli tešku sudbinu Fraport Grupe

Slovenija: Fraport Slovenija deli tešku sudbinu Fraport Grupe

Nemačka Kompanija Fraport je danas objavila da će, zbog krize koju uzrokuje pandemija covida-19, biti otpušteno između 3.000 i 4.000 zaposlenih, jer se vazduhoplovna industrija još neko vrijeme neće oporaviti.

Fraport Slovenija, koji je u 100-postotnom vlasništvu Fraport-a, u prvoj polovini godine zabeležio je prihod od 9,4 miliona evra. Samo u drugom tromesečju prihodi su opali za 80 posto na 2,5 miliona evra, a gubitak iz poslovanja dostigao je 3,7 miliona evra.

Već sredinom jula Fraport Slovenija je počeo da šalje obaveštenja o raskidu ugovora o radu 82 zaposlenima koji su uvršteni na spisak viška radnika. Zbog pandemije covid-19, operator aerodroma Ljubljana, koji zapošljava oko 470 ljudi, suočen je i sa velikim padom putničkog prometa i samim tim sa smanjenim radnim opterećenjem.

Fraport Slovenija je tada saopštio da je trenutni i prognozirani obim letova na aerodromu Ljubljana do kraja letnjeg reda vožnje vrlo različit od onog koji su predviđali prevoznici pre krize. Prognoze za zimsku sezonu su takođe vrlo neizvesne a kompanija je tada procenila da će do kraja godine, prema optimističnom scenariju, realizovati samo do 30 posto predviđenog prometa.

Kakoje Fraport u utorak saopštio, generalni direktor Stefan Schulte napisao je u izveštaju za prvu polovinu godine da će broj putnika u 2022. i 2023. godini i dalje biti 15 do 20 posto manji nego u 2019. godini, —što znači da će imati manje posla na duže staze. Grupa Fraport trenutno ima oko 22.000 zaposlenih.

Kompanija učestvuje u nemačkom programu državne pomoći radi sprečavanja masovnih otpuštanja. U Frankfurtu oko 16.000 plata zaposlenih subvencioniše država kao deo programa protiv posedica krize izazvane koronavirusom, koji je pokrenut u martu.

Broj njihovih radnih sati smanjen je za 60 posto, a operativni troškovi za 30 posto, uglavnom zbog zatvaranja terminala.

Ipak, Fraport Grupa je duboko ušla u crvene brojeve u drugom kvartalu. Gubitak je dostigao 182 miliona evra, nakon što je u istom periodu prošle godine imao dobit od 127 miliona evra. Prihod je pao za oko tri četvrtine, na 250 miliona dolara, dok je aviosaobraćaj gotovo potpuno zastao.