Slovenija: GEN-I je ostvario najveći neto profit do danas

Slovenija: GEN-I je ostvario najveći neto profit do danas

Slovenačka energetska grupa GEN-I prodala je rekordnih 127,4 teravat-sata električne energije prošle godine te ostvarila najveći neto profit do sada. Dobit od 15,4 miliona evra je jedan odsto veća od one ostvarene 2019. godine uprkos padu prihoda od 4%, oko 2,1 milijardu evra.

Grupa, aktivna u trgovini, maloprodaji i kupovini energenata, bila je uspešna u svim svojim odelenjima i dalje je poboljšavala svoj finansijski položaj rastom kapitala, rekla je grupa.

Zarada pre kamata, poreza, amortizacije (EBITDA) porasla je za 40% na 32,07 miliona EUR. Dobit pre oporezivanja porasla je za 6,4% na 20,2 miliona EUR.

U saopštenju se takođe kaže da je grupa održavala svoju neto finansijsku zaduženost na niskom nivou.

Obraćajući se novinarima, predsednik kompanije Robert Golob rekao je da je GEN-I uspeo da se dobro prilagodi situaciji koju je doneo koronavirus, ulažući velika sredstva u digitalizaciju poslednjih godina.

Tokom veoma nestabilne godine na finansijskim i energetskim tržištima, grupa je pojačala trgovinu električnom energijom kako bi prodala 70% više električne energije za gotovo deset puta veću ukupnu potrošnju u Sloveniji, rekao je Golob.

Kupili su i prodali glavninu električne energije na međunarodnim tržištima Centralne Evrope. Uprkos padu prihoda, grupa ostaje druga najveća kompanija u Sloveniji po prihodu.

Golob je rekao da je jedan od ključnih ciljeva prošle godine bio jačanje odnosa sa kupcima, pa otuda i odluka da se računi za struju više od 180.000 postojećih kupaca smanje za 15%, u vrednosti od 2 miliona EUR, u prvom talasu epidemije.

GEN-I je takođe prošle godine pustio u upotrebu 845 malih solarnih elektrana, ukupno više od 21.000 do sada. Golob očekuje da će se rast na terenu nastaviti i u budućnosti. Od 24 planirane srednje i velike solarne elektrane, 10 je već postavljeno.

Kompanija je u potpunosti uklonila fosilna goriva iz proizvodnje električne energije koju isporučuje u Sloveniji počev od 1. januara, a kupcima je ponuđeno da sami odluče iz kog nekarbonskog izvora žele da dobijaju električnu energiju.

 

Ako ne postoji velika razlika u ceni, početno iskustvo pokazuje da oko 60% potrošača više voli solarnu energiju nego nuklearnu.