Slovenija: Građani odlučili da zaštite vode

Slovenija: Građani odlučili da zaštite vode

Slovenački glasači velikom većinom odbacili su na referendumu u nedelju novi zakon o vodama. Više od 86% glasalo je protiv, pokazuju skoro konačni nezvanični rezultati. Zadovoljen je i zakonski zahtev da najmanje 20% svih birača mora biti protiv da bi se zakon odbio.

Nakon što je prebrojano više od 99% glasova, zbir je pokazao 86,6% glasova protiv i 13,4% u korist zakona.

Prema preliminarnim podacima Nacionalne izborne komisije, izlaznost je bila najveća u Ljubljani, sa skoro 50%, a najmanja u izbornoj jedinici Ptuj, sa skoro 37%.

Zakon je u velikoj meri odbijen u svih 88 izbornih okruga.

Referendum je organizovan zbog odredbi novog zakona koje određuju razvoj obalnih područja, područja uz jezera i reke. Pokrenule su ga uglavnom NVO koji su se usprotivili odredbama za koje kažu da bi dovele do previše razvoja, oštetile javni pristup vodama i potencijalno ugrozile podzemne vode. Vlada je tvrdila suprotno, rekavši da će nova odredba zaštititi priobalna i rečna područja od prekomernog razvoja.

Politički analitičar Andraž Zorko rekao je agenciji STA da je odbijanje novog akta o vodama izglasavanje nepoverenja vladi, čime su građani uspeli da urade ono što opozicija nije uspela u parlamentu. Visok odziv vidi kao pokazatelj tema koje bi mogle biti istaknute na budućim izborima.

Zorko, analitičar za Valicon i domaćin političkog podkasta, primetio je da je preko 635.000 ljudi glasalo protiv, što je upola manje od broja svih glasača koji su dali svoje glasove na opštim izborima 2018. godine.

“Ovo je još jedan vrlo opipljiv znak onoga što bi se danas dogodilo da je ovo dan izbora”, rekao je on za STA. „To znači da ova vlada de facto više nema legitimitet“.

Rekao je da je još jedna prekretnica, sudeći prema svedočenju sa biračkih mesta, odziv mladih, što ukazuje na to da će politika uopšte, a ne samo ova vlada, morati da promeni svoj pristup zakonodavstvu.