Slovenija: Grčki brod sa nekoliko zaraženih članova posade dolazi u luku Koper

Slovenija: Grčki brod sa nekoliko zaraženih članova posade dolazi u luku Koper

Teretni brod u vlasništvu grčkog brodovlasnika, koji će u utorak uveče dopremiti tovar železne rude iz Južne Afrike, biće usidren usred koparskog zaliva. Zatom će na brod biti poslat tim koji će izvršiti epidemiološke testove ili briseve, što će jasno dati do znanja koliko je članova 32-člane posade pozitivno na novi koronavirus. Tek tada će se moći odlučiti kako dalje.

Brod grčkog brodovlasnika sa posadom, koja obuhvata većinom Filipince i nekoliko Grka, biće zaustavljen na sidrišti u zalivu i neće biti pušten na lučke terminale radi istovara, koji je inače u potpunosti mehanizovan. Jednom kada se saznaju rezultati ispitivanja, vlasti će odlučiti da li da iskrcaju teret železne rude ili ne. Ako je samo mali deo posade pozitivan na testu, brodu će biti dozvoljeno da uđe u Luku Koper. Nacionalni institut za javno zdravlje već je pripremio odgovarajući protokol ponašanja koji je “koordinisao sa ključnim zainteresovanim stranama”.

Ako je većina posade zaražena, i veliki deo članova ima ozbiljne simptome, a brod ne može nastaviti plovidbu, Ministarstvo spoljnih poslova moraće pronaći način da promeni posadu i vrati zaražene članove u njihove zemlje. Ako nekome treba hospitalizacija, naravno da će je dobiti.

Teretni brod ne predstavlja opasnost po javno zdravlje, jer stanovnici Kopra neće imati kontakt s brodom usidrenim u sredini zaliva. Vlasti ne žele da otkriju o kom se brodu radi, jer se plaše tužbe njegovog vlasnika; ne žele medijsku kampanju o brodu i zaraženoj posadi, jer se plaše lažnih vesti koje bi mogle naštetiti poslovanju. Zbog toga je predstavnik u Sloveniji već najavio korištenje svih legalnih sredstava radi zaštite interesa brodovlasnika.